Karı Eritmek İçin Kullanılan Tuz Köpekler İçin Çok Zararlı!

Kış aylarında. Özellikle kar yağışında trafiği açık tutmak için yollara serpilen tuz, köpeklerin sağlığı için son derece zararlı. Karlı havalarda köpeğinizi gezdirmek için işte bilmeniz gerekenler…

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Soru: Karı eritmek için kullanılan tuz, köpekler için zehirli mi?

 

Cevap: Öncelikle, karlı yollara serpilen tuz ile sofranıza koyduğunuz tuzun aynı şey olmadığını bilmeniz gerekiyor. Karlı yollara serpilen tuz, yüzme havuzunun suyunu temizlemek veya arıtmak için kullanılan tuzun bir benzeri. Bileşimi tercihe göre magnezyum klorür veya kalsiyum klorür arasında değişiyor. Sofra tuzu ise sodyum klorür. Bileşimine bağlı olarak kar temizleme tuzu köpeğiniz için zehirleyici, hatta öldürücü olabilir. O nedenle, köpeğinizi gezdirirken son derece dikkatli olmalısınız.

 

Soru: Kar eritme tuzunun köpekler için tehlikeleri neler?

 

Cevap: Köpekler kara bayılır. Kar yağarken dolaşmak, karda yuvarlanmak onlar için büyük bir mutluluk kaynağı. Ancak yollara kar eritici tuz döküldüğünde, köpekler için tehlike başlıyor. İlk tehlike, dirseklerinde ortaya çıkıyor. Tuz hayvanın vücudunun bu bölümünü kemiriyor, bu da ağrılara ve şişmelere yol açıyor. Bunu önlemenin tek çaresi, her gezintiden sonra köpeğin dört ayağında da dirseklerini temizlemek. Dirseklerde bir yara farkederseniz, önce temizleyin, daha sonra da krem veya merhem sürün. İkinci tehlike, ki bu daha önemli, kar eritme tuzunun sindirim sistemine olumsuz etkileri. Köpeğinizin yaşına ve sağlığına bağlı olarak, karda oynarken yutacağı tuz onu ölüme kadar götürebilir. Kar tuzu zehirlenmesini anlamak kolay: Sindirim sistemini zedelediği, bazen de mide çeperlerini tahrip ettiği için hayvanda beslenme sorunları ortaya çıkıyor. Köpeğiniz böyle bir sorunla karşılaşırsa, bir gün boyunca sadece ılık su içirin, ancak ertesi gün katı yiyecek verin.

 

Soru: Zehirlenme tehlikesi nasıl sınırlandırılabilir? Ayakları yeterince kurumazsa, yalayarak!

 

Cevap: Yapılacak ilk şey, karda yürüyüş dönüşü köpeğinizin ayaklarını iyice silmek olmalı. Çünkü ayakları yeterince kurumazsa, yalayarak kurutmaya çalışacağı için zehirli maddeleri yutması mümkün. İkincisi, köpeğinizin kar yemesini önlemeye çalışmanız olmalı. Böylece midesinin kar nedeniyle iltihaplanmasının önüne geçersiniz.



Etiketler: