Karıncalar Kendilerini Antibiyotikle Tedavi Ediyorlar! İlginç Araştırma!

Lozan Üniversitesi araştırmacıları karıncaların hastalanınca antibiyotiğe benzeyen bir sıvı salgıladıkları tespit etti.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Afrika’da yaşayan “Matabele” türü karıncalar beslenmek için “Termit” denilen böceklere düzenledikleri saldırılarla tanınan “Savaşçı” bir tür. Elbette böceklerin de elleri armut toplamıyor. Onlar da canlarını kurtarabilmek için karşı saldırıya geçiyorlar. Bu savaşlarda bazen karıncaların dörtte birinin bir veya birçok bacağı kopuyor.

 

Ancak yaralı savaşçılar silah arkadaşlarınca yuvaya getirilip tedavi altına alınıyor. Uygulanan tedaviyle yaralı karıncaların yüzde 90’dan fazlasının hayatı kurtarılıyor.

 

Lozan Üniversitesi’nin araştırmasında işçi karıncaların yaralıları tedavi etmek için bir antibiyotik kokteyli kullandıkları ortaya çıktı. Bu kokteyl sadece karıncalarda var olan ve “Metapleurale” denilen bezler tarafından salgılanıyor. 100’ü aşkın protein ve organik bileşimden oluşan bu kokteyl, yaranın üstünde ve vücutta bakterilerin üremesini önlüyor. Uzmanlar bu araştırmanın sonuçlarının insanların tedavisinde de devrimci ufuklar açabileceğini bildirdiler. Çünkü yaralı karıncalarda çoğalan bakteriler “Pseudomonas” denilen ve 254 türü bulunan bir mikrop. Ve de işgalci: Hastanelerde, bitkin düşmüş hastaların ciğerlerinde yuvalanıyorlar. En önemlisi, klasik antibiyotiklere karşı çok dirençliler.

 

O nedenle karıncaların yaralı arkadaşlarını tedavi için salgıladığı antibiyotik kokteylinin insanların tedavisi için de ufuk açıcı olabileceği belirtiliyor.