Vikingler'in Diş Sağlığı Tedavisi Günümüzden Aşağı Değildi! Araştırma Sonuçları İlginç!

İsveç’teki Göteborg Ünversitesi’nin, Vikingler’in dişlerini konu alan bir araştırmasına göre İskandinavya’nın bu kadim halkı ağız sağlığında epey mesafe almıştı. Varnhem kentinde çok eski bir kilisenin kalıntıları yakınında bulunan bir mezarlıkta 10-12 yüzyıllar arasında gömülmüş binlerce Viking mezarı ortaya çıkarıldı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Araştırmacılar bu mezarlardaki Vikingler’in dişlerini konu alan araştırmalarında, 171 iskeletten gelen 3 bin 293 dişi analiz ettiler. Dişler bir klinikte incelendi, ayrıca herhangi bir diş muayenehanesinde olduğu gibi radyografi ile tarandı. Sonuçlar, Vikingler’in yüzde 49’unun diş çürüğü sorunu yaşadıkları veya diş minesini etkileyen sıkıntılar çektiklerini ortaya koydu. Yetişkin Vikingler’de diş kaybı da ciddi bir sorundu. Yaşları ilerledikçe diş kaybı da artıyordu. Bu da diş ağrılarıyla kıvranan Vikingler’in sayısının hiç de az olmadığını gösteriyordu.

 

Bununla birlikte, Vikingler’in diş sorunlarıyla baş edebilmek için çeşitli yöntemler denediklerini ortaya koydu. Örneğin, kürdan kullanıyorlardı, dişe kaplama yapıyorlardı, iltihaplı dişleri temizliyorlardı. Daha gelişmiş yöntemleri de vardı: Azı dişlerini oyuyorlardı, böylece baskıyı azaltıyor, enfeksiyondan kaynaklanan diş ve baş ağrılarını dindirmeye çalışıyorlardı.

 

Araştırmada, “Bugün de çürümüş veya ağır hasarlı dişler için bu tür bir tedavi yöntemi uygulanıyor. Bu da Vikingler için ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu ve uyguladıkları tedavi yöntemlerinin günümüzdekinin hiç de gerisinde olmadığını gösteriyor” ifadeleri yer aldı.