Yalnız Yaşanlara Tavsiye Bir Evcil Hayvan Besleyin!

Bugüne kadar bir çok araştırmada bir evcil hayvan beslemenin insanların moralini son derece olumlu etkilediği ortaya çıktı. Peki akıl sağlığı üzerindeki etkiler? Çinli bilim insanları bu konuyu sıkı ve geniş kapsamlı bir araştırma konusu yaptılar.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

4 ay süren araştırmada, tek başına yaşayan 50 yaş üstündeki evcil hayvan ve beslemeyen 7 bin 945 denek büyüteç altına alındı. Araştırmacılar bir evcil hayvan besleyen yalnız yaşlıların konuşma ve hafıza yeteneklerinin son derece olumlu etkilendiğini ortaya koydu., Gerçekten de bir evcil hayvan, sahibinin yaşam biçimini iyileştirebiliyor.

 

Birkaç yıl önce Kanada’da yapılan bir araştırmada, evde bir hayvanın varlığının sahibini daha aktif yaptığı ve kalp-damar hastalıkları, yani kalp krizi riskini azalttığı kanıtlandı. Ancak bu fiziki faydaların ötesinde, bir köpekle, bir kediyle, hatta .ir yılanla birlikte yaşamak akıl sağlığı için de çok olumlu etkiler yapıyor.

 

Bir hatırlatma: 2019’da dünyada bunama hastalığına yakalanmış olanlar 57 milyon olarak tahmin edildi. 2050’de bu sayının 153 milyon kişiyi aşağı hesaplanıyor.

 

Bir not: Bunamanın başlıca kaynağı Alzheimer hastalığı. Bunamış olanların yüzde 60-70’inin Alzheimer’e yakalandıkları tespit edildi. O nedenle “Zooterapi” denilen bir evcil hayvanın varlığı zihinsel, fiziki veya sosyal sorunlar yaşayan kişilere çok önemli bir tedavi oluyor.