Katar'da FİFA 2022 Dünya Kupası Finalleri İçin İnşa Edilen Statlar Bugün Ne Oldu?

Katar, 2022 FİFA Dünya Futbol Şampiyonası Finalleri için 200 milyar Euro’dan fazla yatırım yaparak gerçekten muhteşem tesisler inşa etti. Ama ülke nüfusunun çok üstündeki kapasiteye sahip bu tesisler, finaller bittikten sonra ne oldu?

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Katar bu tesislerin finallerin son düdüğünün çalınmasından sonra da sportif amaçlara tahsis edileceğini açıklamıştı. Ancak gerçek pek öyle değil.

 

Statlardan biri ibadethane oldu. Bir diğeri yıkılıp otel ve AVM kompleksine dönüştürülecek.

 

Sorun şu: Katar bir final turnuvası uğruna pahalı ve pek bir işe yaramayan tesislerle baş başa mı kaldı?

 

Çünkü stat olarak korunsalar, bakım masrafları getirecekleri faydanın şimdiden çok üstüne çıkacak. Şimdiden çıktı bile. Çevreye saygılı ve Katar’ın ulusal gururu olarak tanıtılan sportif tesisler, özellikle de statlar, ülkenin ekonomisi için ağır bir yüke dönüştü.

 

Örneğin, baş döndürücü bir maliyeti olan “Stat 974” güçlü Katar’ın ve sıfır karbonlu bir tesisin simgesi olarak inşa edildi. Gerçi bugün hala duruyor, 974 konteynerden oluşan statın başka bir amaçla hizmet verilmesi planlandı. Ne var ki, plan bir türlü hayata geçirilemedi. Bakım masrafları da sürekli tırmanıyor. 

 

Bir başka örnek: Bir futbol eğitim merkezi olması öngörülen “Education City Stadium” şimdi 35 bine kadar müminin çimler üzerinde namaz kıldığı açık hava camisine dönüştü.

 

Bir örnek daha: “Al Bayt Stadion” statının bir spor hastanesine dönüştürülmesi düşünülüyor. Bu da, başlangıçtaki planlamanın ve tesislerin daha sonra nasıl değerlendirileceği konusunun pek fazla irdelenmediğini gösteriyor. Final maçının oynandığı stata götüren “Lusail Bulvarı”na gelince, şimdi iki tarafı da restoranlarla ve barlarla dolu. Ama sorun şu: Tesislerdeki personel sayısı müşterilerin çok üstünde.

 

Bundan sonraki FİFA Dünya Futbol Şampiyonası Finalleri’ne ev sahipliği yapacak ülkeler için Katar ciddi bir ev ödevi oluşturacak.