Kış Hastalıklarına Karşı Tavsiyeler!

Yüksek ateşle yatağa çakılıp kalmak, öksürük, boğaz ağrısı hiç kimse için çekilecek dert değil. Bu tatsız rahatsızlığı önlemek için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. İşte birkaç tavsiye…

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

1-Sağlıklı beslenin: Sağlıklı bir bağırsak florası ile güçlü bir bağışıklık sistemi arasında doğrudan bir ilişki olduğu kanıtlandı. Çünkü antikor üreten hücrelerin büyük bir bölümü bağırsakta bulunuyor. A, C, O, E vitaminleri, demir ile çinko ve selenyum gibi elementler ve de çeşitli bitkisel yiyecekler, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çok önem taşıyor. O nedenle, kış aylarında mevsim sebzelerini ve meyvelerini tüketmek gerekiyor. Örneğin, lahana kış enfeksiyonlarına karşı gerçek bir panzehir işlevini görüyor. Biber, zencefil, turp, kişniş, kimyon gibi baharatlar bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

 

2-Bol sıvı tüketin: Kış aylarında bol su veya bitki çayları içerek sıvı tüketimi çok önemli. Çünkü evdeki ve işyerindeki ısıtma sistemleri sümüksü dokuları kurutuyor, bu da virüs ve bakterilere karşı vücudun doğal savunma sistemlerini zayıflatıyor. Ayrıca günde 3-4 kez odanızın ve ofisinizin camlarını açarak havalandırmayı ve bulunduğunuz ortamı nemlendirmeyi ihmal etmeyin.

 

3-Düzenli egzersiz yapın: Fiziki faaliyet kan dolaşımını hızlandırıyor ve bağışıklık sistemini aktif durumda tutmaya imkan veriyor. Açık havada spor yapmak en etkilisi. Ancak yorgunluktan bitap düşmemeye özen gösterin; çünkü fayda umarken zararla karşılaşabilirsiniz. Ölçülü spor yapmak en ideali.

 

4-D vitamini: İyi çalışan bağışıklık sistemine sahip olmak için bünyenin D vitaminine ihtiyacı var. Çünkü enfeksiyonlarla mücadele eden “Lenfosit T” denilen hücrelerin faaliyetini hızlandırıyor. “Lenfosit T” hücreleri başta lenf bezleri olmak üzere bademcik, bağırsak, dalak gibi bölgelere ulaşıyor. “Lenfosit T” hücreleri, vücutta bulunan yabancı organizmalara karşı diğer bağışıklık sistemi hücrelerini uyarıyor. D vitamini takviyesini elbette ilaçlarla da yapabilirsiniz ama en büyük doğal kaynak güneş.

 

5-Stresten kaçının: Araştırmalara göre aşırı stres bağışıklık sistemine zarar veriyor ve solunum yoluyla enfeksiyonlara kapı açıyor. Zürih Üniversitesi, kronik stresin bağışıklık sistemi hücrelerini engellediğini ve tükürükteki antikor miktarını azalttığını açıkladı.

 

6-Düzenli ve iyi uyuyun: Almanya’daki Tübingen ve Lübeck üniversitelerindeki bilim insanlarının araştırmaları, iyi bir uykunun bağışıklık sisteminin güçlenmesine büyük destek verdiğini ortaya koydu. Kandaki “Lenfosit T” hücreleri bünyeye giren yabancı maddelerle mücadele ediyor. Ama yeterince dinlenmezseniz bağışıklık sistemi güç kaybediyor ve bünyeniz zayıflıyor.



Etiketler: