Kraliçe Elizabeth'in Son Günlerindeki Tasası! 'Ya Cenaze Töreninde Aksilik Olursa!'

Kraliçe 2’nci Elizabeth, Buckingham Sarayı’nda değil de İskoçya’daki mülkü Balmoral Şatosu’nda ölürse, cenaze töreninde bir karmaşa yaşanmasından kaygılanıyordu. Kızı, Prenses Anne, 26 Aralık’ta yayınlanacak olan bir belgeselde annesinin bu kaygısını anlattı: “Annem Balmoral Şatosu’nda son nefesini verirse işlerin karmaşıklaşması ihtimalinden kaygılanıyordu. Ölüm mekanının karar alma sürecini etkilemeyeceğini anlatarak rahatlatmaya çalıştık.”

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İngiliz tahtında bir rekor olan 70 yıllık hükümranlık süresinin sonunda 8 Elyül 2022’de ölen Kraliçe Elizabeth, gerçekten de son nefesini Balmoral Şatosu’nda verdi. Ölümünden sonra öleceği mekanlara göre tasarlanmış seçeneklerle çoktan hazırlanmış olan ulusal yas dönemi uygulamaya koyuldu.

 

Kraliçe, son günlerinde Londra yakınlarındaki Windsor Şatosu’nda yaşıyordu. Ancak yazın son ünlerini Balmoral Şatosu’nda geçirmeyi tercih ediyordu. Orada ata biniyor, av partilerine katılıyordu. Noel’de ise İngiltere’nin doğusundaki Sandringham’da bulunmayı seviyordu. Balmoral Şatosu’nda ölen Kraliçe’nin cenazesi halkın veda ziyaretleri için Edimbourg’taki Saint-Gilles kathedralinde birkaç gün bekletildi, daha sonra askeri uçakla Londra’ya nakledildi. Tabutu orada da İngiltere parlamentosunun en eski salonu olan Westminster Hall’de cenaze töreninin yapılacağı 19 Eylül’e kadar halkın ziyaretine açıldı. Prenses Anne, belgeselde, “Kraliyet tacı tabuttan alınıp yeni Kral 3’üncü Charles’e takdim edilince öylesine rahatladım ki” dedi.