Kuzey Afrika Ve Ortadoğu Milyarderleri Kovid Döneminde Servetlerini Katladılar!

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın süper zenginleri 2019-2022 arasında servetlerini ikiye katladı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın araştırmasına göre, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın 23 dolar milyarderi son yıllarda baş döndürücü kazançlar sağladılar.

 

Oxfam raporunda “Bölge ülkelerinin Kovid-19 salgınının etkisiyle artan borç yükünün altında ezildikleri bir dönemde, süper zenginlerin servetlerine servet katmaları aklın alacağı bir şey değil” deniyor. Gerçekten de, örneğin Tunus’un 2010’da borcu gayrı safi milli hasılanın yüzde 43’ünden 2021’de yüzde 80’ine çıktı. Aynı şekilde Fas’ın borcu yüzde 45’den yüzde 69’u, Lübnan’ın ise yüzde 151’i aştı. O nedenle 2020’de Lübnan devleti iflas ettiğini açıkladı.

 

Raporda sadece devletlerin değil, milyonlarca ailenin de yoksullaştığı belirtildi. Buna karşılık Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da servetleri 5 milyon doların üstünde olan yaklaşık 100 bin kişi, 2019-2022 arasında mal varlıklarını yüzde 75 artırdılar. Bu 100 bin kişinin servetleri toplamı 1.6 trilyon dolardan 3 trilyon dolara yükseldi.

 

Oxfam raporunda eşitsizlikle mücadele için hükümetlerin vergi politikalarını gözden geçirmeleri çağrısı da yapılıyor. Örneğin, 5 milyon doların üstünde parası olanlardan alınacak yüzde 5 oranındaki servet vergisi, Lübnan, Mısır, Fas ve Ürdün’e toplam 10 milyar dolarlık kaynak yaratabilir.

 

Böyle bir servet vergisi Mısır’ın sağlık harcamalarını iki katına çıkarmasını, Ürdün’ün de eğitim bütçesini katlamasını sağlayabilir.

 

Afrika’nın en zengin kişisi kıtanın en büyük çimento üreticisi Aliko Nangote. Nijeryalı işadamı 17 milyar dolarlık bir servetin sahibi. Bu da onu dünyanın en zengin 105’inci kişisi yapıyor.

 

Aliko Nangote faaliyet alanını sürekli genişletiyor. Son olarak ülkesinde devasa bir petrol rafinerisi inşa etti.



Etiketler: