Kuzey Denizi'nde Bir Kolunu Rüzgar Enerjisini Türbinine Kaptıran Teknisyen Yüklü Tazminat Alacak!

“Balta gibi kolumu kesti.” İşverenine karşı maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açan 42 yaşındaki mühendis Darren Hoadley, Belçika’nın kuzeyindeki Rental bölgesinde bulunan rüzgar enerjisi türbinlerinden birinde başına gelenleri mahkemede böyle anlattı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bugün 42 yaşında olan Darren Hoadley’in hayatı 2018 Haziran’ında karardı, Rüzgar enerjisi türbinlerinin kurulmasında uzman olan Kuzey Denizi’nin Belçika bölümündeki Rental açıklarında bir rüzgar enerjisi türbinleri parkında parçaları denetlerken sol kolunu kaybetti. 2018 yılından beri faaliyette olan ve 42 rüzgar enerjiisi türbininden oluşan tesis 300 bin Belçikalı ailenin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor.

 

Hoadley, türbinlerden birini kontrol ederken birden sol kolunun sıkıştığını faketti. Sonrası felaket. Türbin kolunu bıçak ya da onun ifadesiyle balta gibi kesip kopardı.

 

Olaydan sonra Hoadley işvereni “Siemens Gamesa Renewable Energy Limited Şirketi”ne dava açtı. İfadesinde “Türbini besleyen enerji kaynağının kesilmemiş olduğunu bilseydi bu kazayla asla karşılaşmayacağını” anlattı.

 

Davaya bakan yargıç kazadan büyük ölçüde şirketi sorumlu buldu, “Çünkü türbinde çalışan teknisyenlerin meslektaşlarına haber vermeden elektrik akımını yeniden verdiklerini” belirtti, “Hoadley kontrolleri yaparken güvenlikte olduğunu sanıyordu, kolu türbinin çarklarına sıkışıp kalınca ihmali anladı ama artık iş işten geçmişti” dedi.

 

Mahkeme, Hoadley’e maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Avukatlarına göre, tazminat tutarı 1 milyon Euro’yu geçecek. Ancak mahkeme Hoadley’i de 3’te bir oranında kusurlu bulduğu için, alacağı tazminat 1 milyan Euro’nun 3’te 2’si kadar olacak.



Etiketler: