Louis Pasteur Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Mikrobiyolog ve kimyager, kuduz aşısını bulan Fransız bilim insanları Louis Pasteur Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

 

Mikrobiyolog ve kimyager, kuduz aşısını bulan Fransız bilim insanları Louis Pasteur Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Louis Pasteur Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Louis Pasteur Kimdir? Louis Pasteur 1822 yılında Fransa'ın Dole kentinde doğmuştur. 1846'da École Normale Supérieure'ün fen fakültesini bitirmiştir.1847'de fizik ve kimya dalında doktora yapmıştır. Pasteur, bu yıllarda izomerlik, kristal yapı ve optik etkinlik konularındaki çalışmalarıyla tanınmaya başlanmıştır. 1848'de Strasbourg Fen Bilimleri Fakültesi yardımcı kimya profesörü, 1854'te ise Lille Fen Fakültesi'nde kimya profesörlü olmuştur. Ecole Normale'de kurulmasını istediği araştırma laboratuvarının yöneticisi tayin edildi ve 1871'de çalışmaya başladı. Bu laboratuvarda şarbon, tavuk kolerası ve kuduz gibi vürüse bağlı hastalıklar; bagışıklık ve aşı hazırlama teknikleri üzerinde çalıştı. Pasteur, kuduz köpekler üzerine yaptığı çalışmaları daha güvenli hale getirmek için 1885'te eski bir imparatorluk şatosunu gereğine uygun olarak düzenledi, kuduz aşısı için ilk adımı attı. Pasteur, bakteriyolog olarak görev yaptığı süre boyunca, tıbbın ilerlemesinde büyük katkılarda bulunmuştur. Tıp doktoru olmadığı için, doktorlardan tepki görmüş, fakat Pasteur gördüğü tepkilere ramen çalışmalarına devam etmiştir. Bakterilerin var olduğunu ve hastalıklara yol açtıklarını savunmuştur.

6 Temmuz 1885 yılında kuduz bir köpek tarafından ısırılan Joseph Meister adındaki 9 yaşındaki bir çocuğa, kuduz aşısını uygulamıştır. Bu aşıyı ilk kez bir insan üzerinde kullanmıştır. Çocuğun sağlık durumu iyiye gitmeye başlamiş ve 3 ay sonra olumlu sonuç almıştır. Bu başarı sayesinde Louis Pasteur kahraman ilan edilmiştir. Bu olumlu sonuçlar sayesinde Pasteur; 1887yılında Pasteur Enstitüsü'nü kurmuştur. 

Louis Pasteur, 28 Eylül 1895 yılında ise Fransa'nın Saint-Cloud kentinde hayata veda etmiştir.