NBA'in En Büyük Oyuncusu Kim? Büyük Tartışma!

Tüm zamanların en büyük basketbolcusu kimdir diye sorulduğunda herkesin aklına bir isim gelir, bu kimisi için Kobe Bryant. Kimisi için Wilt Chamberlain gibi büyük isimlerdir. Fakat öyle bir iki isim var ki dünyada ismini duymamış çok az kişi vardır ve çok büyük bir çoğunluk için bu ikisinden biri tek ve gerçek basketbol efendisidir.

 

Fenoreporter - Kaan Deniz Türen 

 

Bu isimlerden ilki basketbol ikonuna dönüşen “Air” lakaplı Michael Jordan ve diğeri ise neredeyse 40 yaşına gelmiş olmasına rağmen hala NBA’nin en iyi oyuncularından biri olan “Kral” lakaplı LeBron James. İnternette yapılan anketlerde basketbol severlerin yaklaşık %70’i Michael Jordan’ın gelmiş geçmiş en büyüğü (G.O.A.T) olduğunu düşünürken %20’si LeBron James’in gelmiş geçmiş en büyüğü (G.O.A.T) olduğunu düşündüğünü söylüyor. Geri kalan %5’e Kobe Bryant ya da Magic Johnson gibi diğer efsanelerin en iyisi olduğunu düşündüklerini söylüyor.

 

İkisi de kariyerleri boyunca muhteşem performanslar sergilemiş olsalar da iki tane en iyi olamayacağı için bu iki oyuncunun istatistiklerini ve başarılarını karşılaştıralım.

 

 

Kariyer İstatistikleri

 

michael jordan lebron james karsilastirmasi

 

Kariyer toplamlarına bakıldığında LeBron James’in açık ara farkla önde olduğunu görebiliyoruz. Fakat bu LeBron’un Jordan’dan daha iyi bir basketbolcu olduğunu mu gösterir yoksa bütün bu olgularda çok uzun bir süre boyunca iyi olduğunu mu? Zaten sorumuz kimin en iyi basketbolcu olduğunu bulmak değil, gelmiş geçmiş en “BÜYÜK” basketbolcu olduğunu bulmak. İstersen gelmiş geçmiş en iyi basketbolcu ol şampiyonluk gibi başarıların yoksa o yeteneklerinin hiçbir anlamı olmaz. En “BÜYÜK” basketbolcu sadece yetenekleri ve istatistikleri ile değil başarıları istatistikleri ve yetenekleriyle birlikte değerlendirilir.

 

Başarılar  DPOY: Yılın Defansif Oyuncusu

 

michael jordan lebron james karsilastirmasi

Başarılara baktığımız zaman Michael Jordan’ın mükemmel 6 şampiyonluk maratonunun bir daha tekrarlanamayacağını düşünmek yanlış olmaz. Aynı şekilde LeBron James’in 2023 yılında Kerim Abdul Jabbar’ın elinde tuttuğu ve kırılması imkânsız gibi görünen sayı rekorunu kırması ve bunun bir daha tekrarlanmayacağını düşünmek gibi. Şampiyonluk bir oyuncunun en önemli hedefidir fakat şampiyon olduğun takımda en değerli final oyuncu ödülünü yani FinalMVP’yi kazanamazsanız aynı etkiyi yaratmış olmazsınız. Peki şampiyonluk tek kişinin başarısı mıdır yoksa birbiri ile uyum içinde çalışan güçlü bir takım ile mi kazanılır? 

 

Gelişmiş İstatistikler

 

PER: Player Efficiency    WS/48: Win,Share    OPBM: Offensive Box + -    DPBM: Defensive Box + -    VORP: Value Over Replacement Player    TS: True Shooting 

 

michael jordan lebron james karsilastirmasi

 

Gelişmiş istatistiklerde TS hariç Michael Jordan’ın LeBron James’ten daha iyi olduğunu istatiksel olarak görüyoruz. Fakat aradaki fark yok denilecek kadar az. Ayrıca LeBron James’in 20 küsur yıldır bu istatistiklerde oynadığını unutmamamız lazım. Michael Jordan yalnızca 15 yıl oynadı.

 

Çoğu atlet kariyerinin zirvesini yaşadıktan sonra düşüşe geçerler. Bu durum efsanevi Michael Jordan içinde geçerli. Washington’da son yıllarını geçiren Jordan’ın oynadığı basketbolun zirvesine kıyasla hem göz testi hem de istatistiksel olarak bir düşüş var. 15 yıl NBA’de oynayan Michael eğer o zaman emekli olmasaydı istatistikleri daha da düşecekti. Fakat aynı durum LeBron James için geçerli değil. Zaten onun en “BÜYÜK” olduğunu savunanlar için en büyük argümanda bu. 39 yaşında olmasına rağmen geçen sene sayı krallığını zorladı. Kendisi şu anda 30,10,10 (30bin sayı,10bin ribaunt ve 10 asist) kulübünün tek üyesi ve uzunda bir süre o kulübün tek üyesi olarak kalacak gibi.

 

Michael Jordan’ın Chicago Bulls ile kazandığı 6 şampiyonluk serisi NBA tarihinde görülmemiş bir şeydi, 3 playoff finaline çıktı 1 yıl basketbola ara verdi ve geri dönüp 3playoff finaline daha çıktı ve hepsini kazandı. Belki de dünyanın en iyi basketbolcusu Michael Jordan ve etrafında onun yetenekleri ve özelliklerine uygun bir şekilde kurulmuş bir takım ve tarihin en iyi koçlarından biri. Bir yıldız daha fazlasını isteyemez, bir efsane yazmak için gereken her şeye sahipti.

 

Diğer tarafta ise Michael kadar yetenekli fakat ilk yedi senesi vasatın altında takım arkadaşları ve onun yetenekleri ve özelliklerine uyum sağlaması için uğraş gösterilmemiş bir takımda harcayan LeBron James var. Miami Heat hariç yıllarca oynadığı takımları sırtında taşımak zorunda kaldı ve NBA tarihinin belki de kurulmuş en güçlü takımlarından Golden States ile birden fazla playoff finallerinde karşılaştı. Kötü takım arkadaşları ve iyi oluşturulmamış kadrolar ile oynamasının bir sebebi de her gittiği takımda kendi kadrosunu oluşturmaya çalışması ve kontrolü ele alması yani bunun bir bakıma kendi suçu olduğunu da söyleyebiliriz.

 

Michael daha bencil bir oyuncuydu, her zaman son sayıyı atmak isterdi ve atardı da. Pas vermek yerine pas almayı tercih eden bir oyuncuydu. LeBron ise onun aksine bir takım oyuncusu. Forvet oynamasına rağmen belki de ligin en iyi pasçısı ve Michael dan çok daha fazla pas atıp asist yapan bir basketbolcu. Her ikisi de kazanmak için her şeyi yapan oyuncular fakat farklı tarzlara sahipler.

 

Bir tarafta zirvesini dorukta yaşan Michael Jordan diğer tarafta da çok küçük bir fark ile Michael’ın zirvesine erişememiş fakat tarihte görülmemiş bir şekilde 39 yaşında olmasına rağmen halen ligin en iyi oyuncularından biri var. Peki hangisi daha önemli, normal bir uzunlukta süren yüksek bir zirvemi yoksa neredeyse aynı yüksekliğe sahip fakat hiç bitmeyen bir zirve mi?

 

Bence…

 

Bence diyorum çünkü bu tartışma artık öznel bir tartışma, bence LeBron James gelmiş geçmiş en iyi basketbolcudur fakat Michael Jordan’da gelmiş geçmiş en büyük basketbolcudur. LeBron’un daha iyi bir basketbolcu olduğunu düşünme sebebim kendisine bahşedilmiş insanüstü fiziği ve bununla beraber geliştirdiği yetenekleri. Eğer bir takım kurmak isteseydim ilk LeBron James’i alırdım çünkü fiziği, hızı ve pas yetenekleri sayesinde her pozisyonda oynayabilir ve oynuyorda. İki metre altı santimlik boyu ile bütün forvet pozisyonlarına rahatça uyum sağlayabiliyor ve çoğu oyun kurucudan daha iyi pas atabiliyor. Sadece kendisini değil aynı zaman da takım arkadaşlarını da geliştiriyor. Bir takımın isteyebileceği en iyi oyuncu LeBron James’tir. Oynadığı her takıma şampiyonluk kazandırdı, Stephen Curry, Clay Thompson ve Draymond Green üçlüsüne karşı playoff finallerinde tarihte eşi benzeri görülmemiş bir şekilde 3-1’den geri dönerek Cleveland Cavaliers’ın spor tarihindeki ilk şampiyonluğunu kazandırdı. NBA’deki ilk sezonlarında, playofflara çıkamayan Cavaliers’ı tek başında sırtında taşıyarak konferans finallerine çıkardı. Sadece bu başarıları bile onu bazıları için en “BÜYÜK” tartışmasını kazanması için yeterli.

 

Michael Jordan’ın en büyük olmasını düşünme sebebim de LeBron’un uzun süren kariyeri aksine daha kısa olan kariyerine 6 şampiyonluk sıkıştırmış olması ve saha dışında yarattığı “Air Jordan” markası ile bir spor ikonu olmayı başarmış olması. Başka bir spor dalında birisinin en büyük olduğunu söylemek için bile o sporun Michael Jordan’ı deniyor. Evet LeBron, döneminin belki de modern NBA tarihinin en zorlu takımına karşı meydan okuyup yenmişti ve Michael böyle bir şeyi hiçbir zaman başarmadı, peki neden? Çünkü onlar en zorlu takımdı. Öyle bir şey yapmasına gerek dahi yoktu. LeBron’un aksine çok bencil bir oyuncuydu pas verirken iki defa düşünürdü hele ki son pası attığını görmek neredeyse imkansızdı. Her zaman son şutu kendisi atardı ve sokardı da. Kendisinin en iyisi olduğunu bildiği için sadece kendisine güvenirdi. İster beğenin ister beğenmeyin bencilce oynardı ve bencilce oynadığı içinde kazanırdı. NBA tarihinin en büyük kazananıydı Michael Jordan.