Ne Haliniz Varsa Gülün!

Yapılan bir araştırma, kötü hissettiğinizde bile kendinizi gülümsemeye zorlamanızın sizi gerçekten daha mutlu hissettirdiğini ortaya koydu. 

 

Sözcü'deki habere göre; ABD’deki Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, 19 ülkedeki 3.878 katılımcıdan veri toplayarak “sahte gülümsemenin” kişi üzerindeki etkilerini araştırdı. Yapılan araştırmada katılımcıların üçte birinin ağzında kalem tutması, üçte birine gülümseyen oyuncuların fotoğraflarında görülen yüz ifadelerini taklit etmesi ve son üçte birine de dudaklarının köşelerini kulaklarına doğru hareket ettirmeleri ve yanaklarını kaldırmaları talimatı verildi. Karmaşık gibi gözüküyor ama bir şekilde yapılmış.. Ayrıca bunları yapmakla da kalmamışlar her grupta, katılımcıların yarısı yavru köpeklerin, yavru kedilerin, çiçeklerin ve havai fişeklerin neşeli görüntülerine bakarak görevi gerçekleştirdi ve diğer yarısı boş bir ekran gördü.

 

MUTLU OLMAK İSTEYENLER, SAHTE DE OLSA GÜLÜN!

 

Deneyin amacını gizlemek için, araştırmacılar diğer birkaç küçük fiziksel görevi karıştırdı ve katılımcılardan basit matematik problemlerini çözmelerini de istedi. 

 

Sonuç olarak ; Katılımcılar ne kadar mutlu hissettiklerine dair değerledirmeler yapıldı. Verilerin analizinde ise gülümseyen fotoğrafları taklit eden veya ağızlarını kulaklarına doğru çeken katılımcıların mutluluklarında gözle görülür bir artış olduğunu ortaya çıkttı.