New York'ta Yeni Tehlike! Fare İdrarının Yol Açtığı Enfeksiyonlar Alarm Veriyor!

Yüksek ateş, baş ağrısı, adale ağrıları, su kaybı, ishal ve sonunda ölüm…

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

New York’ta en az 3 milyon farenin yaşadığı tahmin ediliyor. Kent yönetimi farelerden kurtulmak için tüm çarelere başvurdu: Karbon monoksit ile zehirleme, çöp sorununun daha etkin biçimde yönetimi, farelerin kısırlaştırılması, doğum kontrol hapıyla  çoğalmalarının önlenmesi gibi…

 

Ancak tüm bu girişimler ancak sınırlı sonuç verebildi. New York yönetimi sonunda farelerle birlikte yaşamak zorunda oldukları gerçeğini kabullenmek zorunda kaldı.

 

Ne var ki,  artık sorun hijyen boyutlarının çok ötesine geçti. İnsan hayatını tehlikeye sokacak noktaya kadar geldi. Çünkü  farenin idrarı “Leptospiroz” denilen  bir bakteri enfeksiyonuna  yol açıyor.

 

(Not: Leptospirozs spiral şeklindeki bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon. Baş ve kas ağrısı, kusma, ateş, ishal, öksürük gibi hafif belirtiler gösterebilir. Ancak tedavi edilmezse, akciğerlerde kanama, menenjit, böbrek yetmezliği, sarılık, solunum güçlüğü gibi çok daha vahim sorunları da tetikleyebilir. Hatta ölüme kadar götürebilir.)

 

Bugüne kadar New York için bu pek ciddiye alınmayan bir sorundu. Çünkü 2001-2020  döneminde yılda ortalama 3 vaka kaydedilmişti. Ancak bu sayı 2021 ve 2022’de yılda 15 vakaya, 2023’te ise 24 vakaya yükseldi.

 

Neden? Çünkü, Kovid-19 salgınındaki tecrit döneminde sokaklar ve caddeler farelere kaldı.Onlar da nüfus patlaması gerçekleştirdiler.

 

Tek teselli: Şimdilik ölüme kadar varan vakaların pek fazla olmaması. Sadece 6 kişi hayatını kaybetti. Ancak yetkililer kaygılı: Bu yıl havaların daha ılıman olması nedeniyle bakterilerin daha hızlı üremesine neden olacak ortamın ortaya çıkmasından korkuyorlar.