Niktofobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Niktofobi, Karanlık Korkusu..

 

Karanlık gerçekten çok gizemli bir dünya... İçinde birçok bilinmeyeni barındırıyor. İnsanın bilinmeyenden korkması, ışığın yoksunluğundan yani karanlıktan korkmasına neden oluyor. Bizi asıl korkutan karanlık değil, kontrol edemediğimiz şeyler. Kontrol edemediğimiz şeylerden duyduğumuz korku, gelebilecek tehlikelere karşı bizi tetikte tutuyor. Karanlık korkusu (Niktofobi) yoğun anksiyete ve depresyona sebep olabilecek gece veya karanlık korkusunun adıdır.

Gelişim çağında bulunan çocuklar için karanlık korkusunun belli bir aşamaya kadar normal olduğu bilinmektedir. Ancak belli bir aşamayı geçtikten sonra hala devam eden karanlık korkusu için bir uzman desteği almak şarttır. 

 

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Kişide; terleme, bayılma ve titreme, nefes alamama, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, delirme hissi, ölmek üzere olma hissi, ani vücut ısısının değişimleri görülebilir. Panik atak oluşabilir. Bu yoğun belirtilerin sonunda delirme ya da ölüm korkusu da yaşanabilir. Psikolojik ve zihinsel şekilde ortaya çıkan karanlık korkusunun yoğunlaştığında ve ileri bir hal aldığında fobiye dönüşmesi söz konusudur. 

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

 

Erken teşhis çok önemlidir. Kişi bu durumu fark ettiği anda, kurtulmak için çözüm yolu bulmalıdır. Alanında uzman bir doktordan destek alınmalıdır. En önemlisi ise tedavi sürecinde bu rahatsızlığın, çocukluk döneminde başlayıp başlamadığı araştırmalıdır.