Putin'den Kaçarken Belçika'da Ölen Rus Milyarder Vladimir Şerbakov'un Mirası Davalık Oldu!

56 yaşında ölen Vladimir Şerbakov’un hikayesi bir polisiye romandan farksız. Kremlin bu zengin Rus oligarkın Rusya’yı yüz milyonlarca ruble dolandırıp parayı yurt dışına çıkardığına inanıyordu. Şerbakov canını kurtarmak için Rusya’dan kaçtı. Zehirlenme korkusuyla Belçika’nın Waterloo şehrinde saklandı. Ama 10 Haziran 2017 tarihinde ölü bulundu

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Vladimir Şerbakov, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonra bir anda zenginleşen çok sayıdaki Rus vatandaşından biriydi. Ancak Kremlin, bankacılık sektörüne giren Şerbakov’un yurt dışına yüz milyonlarca ruble kaçırmış olmasından şüpheleniyordu. Zaten bir çok oligark, servetlerini korumak için bu yola başvurmuyorlar mıydı?. Ama oligarklar iki sınıfa ayrılıyordu: Kremlin’e yakın olanlar ve Kremlin karşıtı olanlar.Şerbakov ikinci gruba giriyordu.

 

Sonunda Şerbakov hayatının tehlikede olduğunu hissetti. 2016’da İngiltere’ye gitti. Tam bir milyarder hayatı sürüyordu. Londra’da Beatles grubunun bateristi Ringo Starr’ın evini satın aldı. Ayrıca bir çok lüks malikanenin de sahibiydi. İngiltere’de, Belçika’da, İngiliz Virjin Adaları’nda şirketler kurmuştu.

 

Rusya, Şerbakov’un bankasının lisansını iptal etti. Onu dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı iddiasıyla açılan bir soruşturma izledi. İhbarda bulunan eski KGB ajanı Andrey Lugovoy idi. Bu eski ajan daha sonra Putin muhalifi Aleksandr Litvinenko’nun İngiltere’de zehirlenerek öldürülmesinden suçlu bulundu. Şerbakov ise, Rusya’nın resmen iadesi için Interpol’e başvurmasından hemen önce İngiltere’den Belçika’ya kaçtı. Kendisinin ve ailesinin hayatı için kaygılıydı.

 

O tarihte Şerbakov İsviçre vatandaşı Brigita Morina (42 yaşında) ile yaşıyordu ve 2 çocukları olmuştu: 9 yaşındaki Luca ve 7 yaşındaki Oliviya. Daha önce Rus vatandaşı Elena Şerbakova ile evliydi. O evlilikten de 2 çocuk dünyaya geldi: Olga (34 yaşında) ve Aleksandr (25 yaşında). Şerbakov, Belçika’nın Waterloo kentinde, Manoir Bulvarı’ndaki bir evde saklanıyordu.Mirasıyla ilgili devam eden davada, Rus oligarkın ne gibi korkular yaşadığı ortaya çıktı.

 

İsviçreli eşi Brigita Morina’nın avukatına göre, Şerbakov Waterloo’daki hayatını cezaevine benzetiyordu ve ilk fırsatta Belçika’dan ayrılmak istiyordu. “Başkalarının ikram ettiği yemekleri ve yiyecekleri zehirlenme korkusuyla reddediyordu” deniyordu mahkeme zabıtlarında. Şerbakov ayrıca inlendiği korkusuna kapılmıştı. 10 Haziran 2017’de evinde asılmış olarak bulundu. Soruşturmada intihar ettiği sonucuna varıldı ama bazı uzmanlar bu görüşü reddediyor.

 

O dönemde Belçika medyasında Rus milyarderle ilgili pek haber yayınlanmadı. Hikayesi şimdi şimdi yankılanmaya başladı. Miras kavgası yüzünden Şerbakov’un ilk ve ikinci eşleri 114 milyon Euro’luk serveti yüzünden kapıştılar. İsviçreli ikinci eş Brigita’ya göre, Şerbakov, 2015 tarihli vasiyetnamesinde tüm servetini ona bırakacağını vaat etti. Ama bu vasiyet kayıp! Şerbakov’un Rusya’da hala çok sayıda mülkü olduğu da belirtiliyor.

 

Bakalım, iki eş arasındaki miras kavgasını kim kazanacak?