Rahat Bir Uyku İçin Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Bugüne kadar, ideal bir uyku için oda sıcaklığının 20 derecenin altında olması, mümkünse 16-18 derece aralığında tutulması gerektiğine inanılıyordu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Yeni bir veri bu kanının pek de doğru olmadığını gösterdi.

 

Yeni bir araştırma, daha yüksek sıcaklıkların, özellikle yaşlılar için daha iygun bir uyku ortamı hazrrladığını ortaya koydu.

 

Bu sonuca varmak için 50 yetişkinin yatak odalarının ısıları bir yıl boyunca ölçüldü. Gerçi araştırmanın kapsamı pek geniş değildi ama Pennsilvanya Üniversitesine bağlı psikoloji

 

Kliniğinde görevli Profesör Phil Gherman’a göre, sonuçlar yine de bir fikir verdi. Gherman, “Evet, araştırmanın katılımcıları azdı ama onların gözlenme süresi bir sonuca varmak için yeterince uzundu” diyor.

 

Araştırmaya göre, iyi bir uyku için ideal oda sıcaklığı 18-25 derece arasında değişiyor. Bu 7 derecelik yelpaze, her insanın kendine uygun sıcaklığı bulması gerektiğini gösteriyor. Ama bir şey kesin: 25 derecenin üstündeki oda sıcaklığı uykuyu olumsuz etkiliyor.

 

Bazı insanlar, özellikle uyku apne’si(Not: Uykuda solunum durması veya nefes alıp verişlerin kesilmesi) sorunu yaşayanlar ile menopozlu kadınlar daha serin veya ılık bir odada daha rahat uyuyabiliyorlar.

 

Buna karşılık 65 yaş üstü erkekler daha sıcak bir odada uyumayı tercih ediyorlar.

 

Sizin hangi oda sıcaklığında daha rahat veya sorunsuz uyuyabileceğinizi öğrenmek için bir haftalık deneme süresi geçirmeniz doğru olur. O en uygun sıcaklık ölçüsü için vücudunuzu dinleyin. Çünkü vücudunuzun ısı değişimlerine alışması için bir hafta gerekiyor.

 

Elbette kaliteli uykuyu olumlu veya olumsuz etkileyen başka faktörler var: Alkol kullanımı, cep telefonu veya televizyon alışkanlıkları gibi.

 

Sonuç olarak, Profesör Phil Gehrman, “Kronik uykusuzluk çekenler için elbette oda sıcaklığının değişmesi tek başına bir çözüm olmayabilir ama en azından çözümün bir parçasını oluşturabilir” diyor.



Etiketler: