Roma İmparatoru Trajan'ın Muhteşem Sütunlarını Onaran Oligark Yaptırım Listesinde!

Trajan, Roma’nın “5 iyi imparator”un ikincisi olarak biliniyor. 18 Eylül 53’te doğan, 8 Ağustos 117’de ölen Trajan, 28 Ocak 98 ile 8 Ağustos 117 yılları arasında hüküm sürdü.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bıraktığı eserlerin en ünlülerinden biri Roma’da Kolezyum’un hemen yakınlarında inşa ettirdiği forumdaki (Not: Roma İmparatorluğu’nda yurttaşların kamusal işleri konuşmak için toplandıkları alan) devasa sütunlardı.

 

Zamanın etkisiyle yıkılmakta olan 23 metre yüksekliğindeki sütunlar bir Rus oligarkının, yani işadamının maddi desteğiyle onarıldı. Ama, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle söz konusu oligark, yaptırım listesine alındı!

 

Ulpia bazilikası Roma imparatorluk forumlarının sonuncusu ve en büyüğü olan Trajan forumunun en önemli yapıtını oluşturuyor.

 

Orta Çağ’da büyük bölümü çöken forum 19’uncu yüzyılın başındaki kazılarla ve 1940’lardaki kurtarma çalışmalarıyla ortaya çıkarıldı.

 

2021’de başlayan yeni proje, yüz yılı aşkın süredir bir kenara atılmış olan yeşil mermerden üç büyük sütunun forumla bağlantısının belirlenmesini sağladı.

 

Proje, Özbek asıllı Rus oligark Alişer Usmanov’un 2015’te yaptığı 1,5 milyon Euro’luk bağışıyla finanse edildi. Maen ve metalürji sektörlerindeki faaliyetleriyle 14,4 milyar dolarlık bir servet edinen ve Rusya Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen Usmanov, şimdi Ukrayna savaşı nedeniyle ABD’nin ve AB’nin yaptırım listesinde!

 

2021’de “Sunday Times” gazetesinin “Dünyanın en cömert bağışçısı” ilan ettiği Usmanov, hayır işlerine 20 yılda 4,2 milyar dolarlık bağış yaptı.