Rusya'nın Ukrayna'daki Kaybı 50 Bin Askeri Geçti!

BBC’nin Rusça servisi ile Rus internet sitesi Mediazona’nın yaptıkları döküme göre, Ukrayna’nın işgalinin başladığı 2022 Şubat’ından bu yana, hayatını kaybeden Rus askerlerinin sayısı 50 bini aştı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

BBC ve Mediazona’nın ortak araştırması, en son 7 Nisan 2024’teki bilançoyu kapsıyor. Kaynakları: Medyada ve sosyal medyada yayınlanmış haberler, mezarlıklardaki gömülerin dökümü. Savaşın başından bu yana ne Rusya, ne de Ukrayna kayıplarıyla ilgili hiçbir bilanço açıklamadı. Ancak BBC Rusça servisi ve Mediazona, ulaştıkları rakamların sadece kamusal alana düşmüş bilgilerden oluştuğunu vurguladı.

 

Rusya’nın kayıpları kaynaklara göre değişiyor: Şubat ayı sonunda Ukrayna, öldürülen Rus askerlerinin sayısını 31 bin olarak açıkladı. 2023 Ağustos’unda ise New York Times gazetesi Rusya’nın kayıplarının 120 binin üstünde olduğunu yazdı. Ve nihayet İngiltere Savunma Bakanlığı, geçen 29 Ocak’ta, Rusya’nın ölü ve yaralı sayısını 350 binin üstünde olduğunu iddia etti.

 

BBC Rusça servisi ve Mediazona özellikle cephede savaşmak için cezaevinden tahliye edilen mahkumlarda yoğunlaştılar. Rusya cezaevlerinden on binlerce mahkum cephede savaşma karşılığı serbest  bırakılma vaadiyle Wagner grubu ve Rus ordusu tarafından tahliye edildiler. Rastgele seçilen bin mahkumun kaderiyle ilgili araştırmada, Rus ordusuna katılanların cepheye gönderilmelerini izleyen 3 ay içinde öldükleri belirlendi.