Sebum Nedir?

Kadınların en önem verdiği şeylerden biri de cilttir. Güzelliğe önem veren kadınlarda sebum oluşuyor. Genellikle herkesin ilgilendiği sebum sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların tercih etmediği bu faktör nedir? İşte cevabı haberimizde...

 

Sebum cildimizdeki yağ bezleri tarafından salgılanan ve genel olarak tüm memelilerde görülen bir cilt sıvısıdır. Sebumun ana amacı, cilt ve saçlı deriyi kurumaktan korumak, dış etkenlere karşı dayanıklılığı arttırmaktır. Kozmetik açıdan düşünüldüğünde ise sebum salgısındaki dengesizlikler bazen cildin ve saçların yağlı görünmesine sebep olabilir. Sebum cildin dışına çıktığında bakterilerce yıkıma uğratılıp hoş olmayan kokular oluşabilir. Yağ bezleri genel olarak tüy köklerine bağlı olsa da, saçsız ve tüysüz alanlarda da yağ bezleri bulunur. Sebum salgısı yeni doğan bebeklerde dahi çok önemli görevler üstlenir. Yaş ilerledikçe sebumun miktarı ve içeriğindeki maddeler değişiklik gösterir. Özellikle ergenlik döneminde sebum miktarı artar ve bu aşırı artışa bağlı cilt yüzeyinde bazı sorunlar ortaya çıkar. 
 

 Akne oluşumuna sebep olan faktörler tek bir sebebe bağlı değildir. Genetik yatkınlık, hormonal etkenler, aşırı yağ salgısı, cildin yenilenme hızı, kişisel alışkanlıklar gibi  bir çok faktörün etkisi görülür. Akne oluşumu dışında sebum ile ilgili göze çarpan diğer sağlık sorunlarından birisi de Seboreik Dermatit problemidir.  Seboreik dermatit sorunu da sebum içerinde üreyen ve toksinleri nedeni ile cilt yüzeyinde  hasara sebep olan zararlı organizmalar nedeni ile ortaya çıkar. 
 

 Bu tip sağlık sorunları  dışında aşırı sebum salgısı kozmetik açıdan da olumsuzluklara sebep olur. Cilt yağlı ve parlak bir görünüme bürünür, makyaj ve bakım ürünleri kullanımı zorlaşır. Cilt yüzeyinde biriken ve zamanla bozulan sebum salgısı cilt yüzeyinde düzensiz ve kirli bir görünüm oluşmasına yol açar.  Bu nedenle sebum salgısını dengelemek, cildi uygun şekilde arındırmak, mat ve berrak bir görünüm kazanmak için, sebum dengeleyeci dermokozmetik ürünler kullanmak mümkündür. Yağlı ciltler için bakım ürünleri genelde bu amaçla formüle edilmişlerdir. 

 

 

 

 


Etiketler: