Son Akşam Yemeği Hikayesi Nedir?

Leonardo da Vincinin en ünlü eserlerinden biri olan 'Son Akşam Yemeği' hakkında tüm detayları birlikte inceleyelim..

 

son akşam yemeği

 

Yapıldığı döneme göre bir hayli alkış tutan Son akşam yemeği Leonardo da Vincinin en ünlü eserlerinden biridir Leonardo Da Vinci bu eserini 1495-1498 yıllarında Milan’da Santa Maria delle Grazie Manastırı’na duvar üzerine ‘’tempera’’ tekniği kullanarak yapmıştır. Orijinal adı ‘Cenacolo’ Türkçe ismi son akşam yemeği tablosu Hristiyanlıkta ki yeni ahitin görsel yorumu olarak nitelendirilir. İsa ve havarilerinin Yahuda tarafından uğrayacağı ihanet öncesinde ki son akşam yemeğidir. İncil’de olayların bazı kısımları şu şekildedir;

 

'Hamursuzun birinci gününde Havariler sofranın nerede hazırlanacağını sordular. (Hamursuz: Yahudilerin 7 Nisan ile 13 Nisan tarihlerinde mayasız ekmek yediği bir ibadettir. 14 Nisan akşamı ise bir kuzu kesilir ve bu kuzu sabah şafak vakti yenir.)

İsa onlara yemek onlara yemek yiyecekleri evi söyledi. Akşam olduğunda hepsi evde toplandı. Bu sırada On iki havarilerden olan Yahuda İskariot İsa’yı öldürmek isteyen baş rahiplere, otuz gümüş karşılığında Hz.İsa’yı ele vereceğine dair söz vermişti. Bu yüzden de uygun bir fırsat kolluyordu.

İsa hep birlikte yerlerken şöyle dedi ; ‘Size derim ki, içinizden biri beni ele verecek’

Çok üzülen havariler telaşlanarak ‘ Ben miyim?’ diye sormaya başlarlar. İsa şöyle cevap verir; ‘Benimle birlikte sahana ekmek banan biri, bana ihanet edecek. Tanrı’nın oğlu alnına yazıldığı için gidiyor, ama Tanrı’nın Oğlu’na ihanet edenin başına gelecekleri düşünün! Hiç doğmasaydı onun için daha iyi olurdu.’

İşte o zaman Yahuda İskaryot ‘ Ben miyim ?’ dediğinde İsa, ‘Ağzınla söyledin’ der.’

Bu kısım Matta,26:14-25’inci bölümde geçmektedir.

 Daha sonra ekmeği eline alıp böldükten sonra Havarilerine verirken şöyle der; ‘Alın, yiyin. Bu benim bedenimdir.’

Daha sonra şaraptan içer ve onlara verirken şöyle der; ‘Alın bu benim kanımdır…’

 

Son Akşam Yemeği, Leonardo’nun jestler ve mimikler üzerindeki uzun süren denemelerinin ve yeni ifade yöntemleri arayışının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Sayısız kopya, yeniden yapım ve resimlemeyle tüm dünyada tanınmıştır.