Stok Fotoğrafçılığı Nasıl Yapılır?

Stok fotoğrafçılığı, fotoğraf çekme işlemini gönülden yapan kişiler için para kazanma konusunda tercih edilebilecek en iyi işler arasında yer alır. Bununla beraber geçmişten gelen birikimlerin sonucunda ortaya çıkmış bir fotoğraf albümünüz bulunuyorsa, bu fotoğraflarınız ile kazanç elde etmeyi düşünebilirsiniz. 

 

Stok Fotoğrafçılığı ile Eğlenerek Kazanç Elde Edin…

 

Fotoğraf çekerek para kazanmak kolay gibi görünse de çok bilinmeyen bir ek gelir kazanma yöntemidir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde stok fotoğraf siteleri üzerinden nasıl para kazanılacağını detaylıca aktarmaya çalışacağız.

 

Stok fotoğraf sitelerini kullanarak para kazanmak isteyen kişiler önceden sabit disklerine kaydetmiş oldukları fotoğrafları kullanarak para kazanmaya çalışmaktadırlar. Diğer yandan, bu sektöre yeni giren kişiler sıfırdan yeni fotoğraflar çekerek yine resim siteleri sayesinde kazanç elde edebilmenin yollarını aramaktadırlar.

 

Resim stoklayan ve bu resimleri satışa sunan sitelerde gezinirken çok daha iyisini hazırlayabileceğinizi hiç düşündünüz mü?  Kendinizde benzer bir yetenek görüyorsanız ve fotoğraf çekme konusunda hevesli olduğunuzu düşünmekteyseniz, eğlenerek aynı zamanda para kazanma yöntemini deneyebilirsiniz.

 

stok fotografciligi nasil yapilir

 

Fotoğraf Çekmek ile Stok Fotoğrafçılığı İşini Yapma Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Stok fotoğrafçılığı ile ilgilenmek demek düz resim çekmek demek değildir. Bu iki işlem arasında emek yönünden büyük bir fark bulunur. Sektöre ilk girerken birçok kişi normal şekilde fotoğraf çekmek ile stok fotoğraf çekimini bir tutmaktadırlar. Ancak bunun bir yanılgı olduğunu İlerleyen dönemlerde kendileri de tecrübe ile fark edeceklerdir.

 

İlginizi çekebilir: Para Kazandıran Uygulamalar

 

Stok fotoğrafçılığı, tüm işlemler düşünüldüğünde komplike bir meslektir. Dolayısıyla fotoğraf çekerek kısa sürede kazanç elde edeceğinizi düşünüyorsanız bu sektörün size uygun olmadığını en baştan söyleyebiliriz.

 

Stok Fotoğraf İşlemleri Zor Mudur? Sektöre Nasıl Başlanır? 

 

Sektörün kolaylık veya zorluk derecesini belirtmek kişiden kişiye değişen bir kavramdır. Bazılar için zor gelen işlemler bir kısmı için son derece kolaydır. İşinizi severek yapmayı başaran birisi olmanız halinde stok fotoğraf çekerek para kazanma sektörü size kolay gelecektir. Bu noktada sizlere tavsiyemiz para kazanmak amacına öne çıkarmamak ve işinizi gönülden yapmaya çalışmaktır.

 

stok fotografciligi nasil yapilir

 

Stok Fotoğrafçılığı İşinden Para Kazanılabilir Mi?

 

Fotoğraf çekerek stok siteler üzerinden satış yapma şeklinde gerçekleşen bu işlemde günlük olarak elde edilebilecek olan kazanç miktarı diğer internetten para kazanma yöntemlerinde olduğu gibi harcanan emeğe göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte gerçekleştirilen çalışmanın alıcılar tarafından beğenilmesi durumlarında da kazanılacak olan kazanç miktarında fark gözlenecektir. Dolayısıyla kazancınızı arttırmak için dikkat edilmesi gereken iki altın kuralı olduğunu buradan görebiliyoruz. Bu kurallar yeterince emek harcamak ve yapılan işi ciddiyet içerisinde değerlendirerek bu bilinçle çalışmalar yapmak.

 

Fotoğraf sektörüne girdiğinizde kısa sürede anlayacağınız üzere yapılan çalışmaların Yurtiçi veya yurt dışında satışa sunulması kazanç üzerinde belirli bir fark oluşturmaktadır. Bu durum hem kur farkından hem de yurt dışında Aynı fotoğrafların daha fazla fiyat ödenerek satış yapılmasından kaynaklanmaktadır. Yurt dışı siteler ile gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda aylık olarak 1.000$-2.000$ aralığında iyi bir çalışma ile gelir kazanacağınızı söyleyebiliriz. Elbette bu fiyat aralığı çektiğiniz fotoğrafların kalitesi ve müşterilerin ilgisine göre değişkenlik gösterir. Özverili bir çalışma yaparak göstereceğiniz performans ve iyi bir reklam çalışması Kazancınız üzerinde olumlu yönde bir ivmelenme yapacaktır.

 

Şunu da belirtelim ki stok fotoğrafçılığı ile kazanç elde edebilmenin yolu yalnızca sabit diskinizde yer alan fotoğrafları satmaktan geçmemektedir. Bu koleksiyonunuz üzerine düzenli olarak çekeceğiniz fotoğrafları da ekleyerek karlılık oranınızı arttırabilmeniz mümkündür. Dolayısıyla stok fotoğrafçılığı sektörünü düzenli yapılması gereken bir iş olarak görmenizi tavsiye ederiz. İnternetin yaygınlaşması ve herkesin cebine kadar girmesi ile birlikte Fotoğrafçılık sektöründe de belirli bir rekabet oluşmuş durumda. Ancak bu durum bu işin artık yapılmayacağı anlamına gelmemektedir. Diğer İş sektörlerinde olduğu gibi kendi farkınızı ortaya koyarak kaliteli içerikler üretmeniz durumunda Fotoğrafçılık sektöründe ben de varım diyebilirsiniz.

 

 

 

Stok Fotoğrafçılığı Nasıl Yapılır?

 

Esasında bu sektörün yapılma şekli son derece basittir. Kaliteli ve özgün olarak çekeceğiniz fotoğrafın Google ve Yandex gibi arama motorlarınca bulunmasını sağlayacak şekilde indekslemelisiniz. Bu şekilde kullanıcıların arama yaparak size ulaşmasını bekleyebilirsiniz. Ancak bu yöntemi kullanabilmek için fotoğraflarınızı yayınlayacağınız bir web sitesi yapmanızı tavsiye ediyoruz. Stok fotoğraf web sitesi üzerinden resimlerinizi bu yöntemle satışa sunabilirsiniz.

 

Diğer stok resim satış yöntemi ise dünyaca ünlü Web siteleri üzerinden satış yapmaktır. Bu yöntem çok sayıda kullanıcı tarafından sıkça tercih edilir. Stok resim siteleri üzerinden yapılacak satışlar ile başka herhangi bir işlem yapmadan sadece müşterilerin resimlerinizi satın almasını bekleyebilirsiniz. Gerçekleşen satış sonrasında her bir fotoğraf için müşterileriniz ilgili siteye ödeme yapar. Söz konusu site kendi komisyonunu kestikten sonra ödemenin kalan kısmını size aktarır. Stok resim sektöründeki en güzel yanlardan bir tanesi de aynı fotoğrafın defalarca satılmasıdır. Dolayısıyla patenti size ait bir fotoğraf ile iyi bir satış ağı kurmanız halinde oturduğunuz yerden onlarca, yüzlerce hatta binlerce satış işlemini tamamlayabilirsiniz.

 

Stok Fotoğrafçılığı Yapılabilecek Siteler Hangileridir? 

 

Stok Fotoğrafçılığı sektörünün yaygınlaşması ile beraber bu alanda satış yapılabilecek sitelerin sayısında da belirgin bir artış görülmüştür. Günümüzde internet üzerinden kısa bir araştırma yaparak resim stoklayabileceğimiz çok sayıda siteyi görebiliriz. 

 

Yazımızın bundan sonraki bölümünde en çok bilinen stok resim sitelerine sizler için araştırdık. Bu alanda isim yapmış bahçe konuk siteler Shutterstock, Adobe Stock, Alamy, Getty Images/IStockPhoto, Depositphotos gibi platformlardır.           

 

1- Shutterstock 

 

Shutterstock Online girişim sektöründe var olduğu günden bu yana Ortalama 500 milyon Dolar civarında stok fotoğraf ticareti gerçekleştirmiştir. Platforma fotoğraf yüklenen andan itibaren telif hakkı sahibi olan bir resme sahip olacağınızı söyleyebiliriz. Yükleme ve onaylama işleminden sonra ise yapmanız gereken beklemek ve resimlerinizin satış rakamlarını dönen dönen kontrol etmektir.

 

Shutterstock üzerinden yapılan satış sonrasında satış fiyatının %30'unu kazanç olarak size vermektedir. Ayrıca genel olarak ödemeler resim başına 0,25 dolardan başlamaktadır. Rakam kazanç elde edebilmek için düşük gibi görünse de aynı resmin binlerce satıldığı düşünüldüğünde yüksek bir gelir elde edebileceğinizi söyleyebiliriz.

 

Dünyanın fotoğraf arşiv açısından en büyüklerinden biri olan Shutterstock, sahip olduğu geniş altyapısının yanında Vektör, çizim ve video gibi yapıları da bünyesinde barındırmaktadır.

 

2- Getty İmages

 

Fotoğraf satma konusunda akıllara ilk gelen platformlardan bir diğeri Getty images’dir. Ancak Getty images’e üye olabilmenin bir miktar uğraştırıcı olduğunu hatırlatmamız gerekiyor. Üye olabilmek için yapılması gereken ilk adım İstockphoto üzerinden işlemlere başlamaktır.

 

İstockphoto üzerinden kayıt işlemlerini gerçekleştirdikten sonra kendi alanımıza resim yükleyebilmek için Getty İmages Contributor’u indirerek kurmak gerekiyor.

 

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra artık resimlerimizi ilgili platforma yükleyebiliriz. Yükleme işleminden sonra resimler doğrudan müşterilerin satın alma sayfasına yansımamaktadır. Yüklenen resimler Öncelikle platformun yöneticileri tarafından onaylanmalıdır.

 

Onaylama sürecinin hızlı olabilmesi için fotoğrafların açıklama kısımlarına biraz daha özen göstermeniz gerekecektir. Fotoğrafı anlatan kısa betimlemeler ile onay sürecine hızlandırarak rakiplerinizin bir adım önüne geçebilmeniz mümkündür.

 

Açıklama kısımlarını gösterilmesi gereken özen, yalnızca Getty images sitesi için geçerli değildir. Benzer stok resim satış sitelerinde de fotoğrafların açıklamalarına Özen göstermeye gayret edin.

Fotoğraf yükleme işlemleri sırasında kazanılan paranın hesabınıza gönderilebilmesi ve ilgili işlemlerin tamamlanabilmesi için sizden bir adet vergi numarası istenmektedir. Bu aşamada bilgilerinizin doğru olduğundan emin olmalısınız. Eksik veya yanlış verebileceğiniz bilgiler ödemelerde sorunlara yol açabilir.

 

3- Alamy

 

Alamy’de Stok fotoğrafçılığı denildiğinde kullanılabilecek platformlar arasında yer alır. Gerçekleştirilen satışlar için satış Bedeli üzerinden %50'lik bir ödeme yapması Alamy’yi tercih edilmez sebepleri arasına sokmaktadır. Alamy üzerinden yapacağınız satışlar ile kaliteli fotoğraflar üzerinden görsel başına 50 dolar kazanabilmenin mümkün olduğunu belirten kullanıcılar bulunmaktadır. Ancak bu şekilde para kazanmak kazancın uç noktalarını oluşturur. Ortalama bazda baktığımızda ise doğrudan satış yapan kişilerin maksimum fotoğraf başı 5 ila 10 dolar kazandığı açıklanmıştır. Haber fotoğrafları şeklinde stok resimler barındıranlar için Alamy platformunun uygun bir yer olacağını söyleyebiliriz. bu tür Resimler ile müşterilere çok daha kolay ulaşabilirsiniz. 

 

Kaynak: Stok fotoğrafçılığı