Ünlü Doktor Çocuklarda Beyin Gelişimine Değindi!

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü doktor Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımda bu kez çocukların beyin gelişimine dikkat çekti.

 

Şüphesiz her anne, baba çocuğunun zeki ,başarılı kısacası minik bir Einstein olmasını ister. Bu noktada sizlerin nasıl bir yol izlediği çok önemli.

 

Çocuklarda beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşır. Çünkü beyin gelişiminin % 80’i bu dönemde tamamlar ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkin bir insanın büyüklüğe ulaşır. Bu yüzden ilk yıllar büyük önem taşır. Öncelikle bunun bilincinde olalım ve bu dönemi en kaliteli şekilde geçirmeye çalışalım. Unutmayalım ki ilk 6 ay anne sütü eğer gerekirse devam maması kullanımı ve 2 yaşına kadar anne sütü alımına devam edilmesi çok önem arz etmektedir.

 

Bu dönemde beslenme kadar uykununda çok önemli olduğunu unutmayalım. Boşuna dememişler uyusunda büyüsün. İyi uyumuş ve dinlenmiş bir çocuk, uyku öncesi depoladığı bilgileri hafızasına düzenli bir şekilde kaydeder ve bomba gibi güne başlar. Böylece uyanıkken yeni şeyler öğrenmeye de istekli olur ve kaliteli oyunlar oynayabilir.

 

Peki çocuklar beyinlerinin düzgün gelişmesi için nelerle beslenmeli?

 

Ali Fuat Serpen bu konudaki tavsiyelerini şu şekilde sıraladı:

 

“Özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin beyin atrofisine yani beynin küçülmesine sebep olduğu bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır. Bebeklerine sırf karnı doysun, kilo alsın diye pirinç unu yediren anneler bu konuda büyük bir yanlışa düşüyorlar.  İnsan yaşamının en önemli yılları olan 0-3 yaş da çocuklarınıza bol protein, kalsiyum, demir, lif içeren gıdaları beslenmesinde eksik etmeyin.

Elbetteki karbonhidrat da tüketecek ama kaliteli ve ölçülü bir şekilde çünkü bu dönemdeki hataların ve ihmallerin telafisi mümkün değildir. Eğer 0-3 yaş döneminde çocuk ihmal edildiyse; kaliteli uyumadıysa, sağlıklı beslenmediyse ve iyi bakılmadıysa bunlar beyin gelişimde geriliğe yol açabilir.”