Uzaylıların Mesajlarının Şifrelerini Çözmenin Yolu Balinaların Şarkılarından Geçiyor!

Balinaların şarkıları aslında son derece gelişmiş bir iletişim modeli oluşturuyor. Peki ama o şarkılarda ne mesajlar veriyorlar? Bilim insanları “Deniz memelilerinin dillerini tercüme etme girişimi” adını verdikleri bir projeyle bu soruya yanıt bulmayı amaçlıyorlar.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ayrıca evrende akıllı yaratıkların izlerini aramak için kurulmuş olan SETİ (Search for Extraterrestrial Intelligence) Ensitütüsü de uzaylılarla iletişim kurabilmek için umutlarını balinalarla konuşabilme yollarını bulmaya bağladılar. Balinaların şarkılarının şifrelerini çözme projesine bir çok bilim dalından uzmanlar katılıyor: Deniz biyolojistleri, doğal diller araştırmacıları, yapay zeka, robot, şifreleme ve şifre çözme uzmanları gibi.

 

Bu araştırmaya öncülük eden bilim insanı David Gruber, “İnsan dışındaki canlıların iletişimleri konusunda balinalar iyi bir alan. Çünkü kültürleri ve zekaları diğer hayvanlara göre biz insanlara çok daha yakın” diyor. Bazı bilim adamlarına göre, balinaların dilini çözmek, dünyada yaşamı kurtarmaya yardımcı olabilir. Örneğin projede görev alan biyolojist Roger Payne, “Dünyadaki tüm canlılar birbirine bağımlı. O nedenle balinaların şifrelerini çözmek bilime yepyeni ufuklar açabilir” diye konuşuyor ve ekliyor: “Hayvanlarla iletişim kurabilseydik, onlara sorular yöneltip cevap alabilseydik, bu şekilde canlılar arasında oluşacak empati ile gezegenimizde hayatı hızla yok etmeye götüren yaşam biçimimizi değiştirebilirdik.”

 

Balinaların şarkılarının şifrelerini çözmek, başka gezegenlerin canlılarıyla iletişim kurmamıza da yardımcı olabilir.Örneğin, araştırma görevlilerinden Laurence Doyle, “Balineların şarkılarının uzaydan gelecek bir mesajın biçimi konusunda bize çok şey öğretebileceğini” söylüyor. Çünkü balinalar bizler gibi yüz mimikleri ve el-kol hareketleriyle haberleşmiyorlar. Sadece okyanus boyunca mesajlar gönderiyorlar. Uzaylılar da evren boyunca benzer yöntemle mesajlar gönderiyor olamazlar mı?