Uzun Ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Uymanız Gereken 8 Kural!

ABD’de “American Heart Association” (Amerikan Kalp Derneği) tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için 8 önerilik bir reçete hazırlandı. Dernek, “Uygulaması pek de zor olmayan bu öneriler sayesinde mümkün olan en sağlıklı hayatı yaşabilirsiniz” uyarısında bulunuldu.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Araştırmacılar bu sonuca ulaşmak için vücudun “Biyolojik yaşlanması” ile “Dış etkilerden kaynaklanan yaşlanma” kriterlerini seçtiler. Özellikle glükoz ile yüksek enerjili fosfat içeren ve böbrekleri etkileyen kreatanin düzeyinde yoğunlaştılar.Daha sonra bu sonuçları deneklerin kronolojik yaşıyla karşılaştırdılar.

 

6.500’ü aşkın kişiyi inceleyen araştırmacılar, önerdikleri 8 tavsiyeye titizlikle uyanların biyolojik yaşlarının kafa kağıtlarındaki, yani nüfus cüzdanlarında yazılı kronolojik yaştan en az 6 yıl daha genç olduğu sonucuna vardılar.

 

Buna karşılık bu önerilere pek aldırmayanların biyolojik yaşları, nüfus cüzdanlarında belirtilen yaştan daha fazlaydı veya ileriydi.

 

İşte “ABD Kalp Derneği”nin uzun ve sağlıklı bir yaşam için 8 tavsiyesi:

 

-İyi beslenin: İşlenmiş besinlerin (Şarküteri türü) mümkün olduğunca az, sebze ve meyvelerin ağırlıklı, az proteinli, zeytinyağı veya kanola yağı ile hazırlanmış yiyecekleri tercih edin.

 

-Aktif olun: Yetişkin bir insanın haftada 2.5 saat ölçülü veya 75 dakika yoğun fiziki aktiviteye ihtiyacı var. Çocukların ise günde bir saat fiziki aktivitede bulunmaları gerekiyor.

 

-Sigara içmeyin: Sigara her yıl on binlerce,hatta yüz binlerce insanı öldürüyor. Ayrıca yüz binlerce kişi de sigaradan kaynaklanan hastalıklarla mücadele ediyor.

 

-Geceleri 7-9 saat arasında uyuyun: Yetişkinlerin çoğunun 7-9 arası uykuya ihtiyacı var. Çocuklara gelince; 5 yaşından küçükler 10-16 saat, 612 yaş arasındakiler 9-12 saat, 13-18 yaş aralığındakiler ise 8-10 saat uyumalılar.

 

-Kilonuza dikkat edin: Obezite çağımızın en önemli hastalıklarından biri. Vücuk kitleniz metrekareye 30 kilodan fazlaysa obezsiniz. Özellikle genç kuşakta, obezite yüzde 2530’u buluyor. Dikkat!

 

-Kolesterol oranınızı kontrol altında tutun: Yüksek kolesterol kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Genellikle insanların çoğu kolesterol oranlarını ölçürtmeyi ihmal ediyor. Oysa kolesterolün yol açtığı kal-damar hastalıklarından ölümler, özellikle gelişmiş ülkelerde ilk sırada yer almakta devam ediyor.

 

-Kanınızdaki şeker oranına dikkat edin: Tükettiğimiz besinlerin çoğu glükoz (Kan şekeri) ile işleniyor ve vücudumuz bunu enerji olarak algılıyor. Zamala kandaki şeker oranının yükselmesi kabe, böbreklere, gözlere ve sinirlere ciddi zarar veriyor.

 

-Tansiyonunuzu kontrol edin: Damar tansiyonunuzu kabul edilebilir seviyelerde tutmak uzun süre sğlıklı yaşamanıza imkan verebilir. O neenle tansiyonunuzu sık sık ölçün ve makul düzeylerde tutmaya önem verin.



Etiketler: