Wagner Rostov'da Askeri Karargahı Kuşattı!

Rusya paralı asker grubu Wagner Rusya'ya karşı ayaklanırken, Rostov şehrinde bulunan askeri karargahı kuşattıkları açıkladı.

 

Rusya paralı asker grubu Wagner Rusya'ya karşı ayaklanırken, Rostov şehrinde bulunan askeri karargahı kuşattıkları açıkladı. Rusya paralı asker grubu Wagner Rusya'ya karşı ayaklanırken, Rostov şehrinde bulunan askeri karargahı kuşattıkları açıkladı.

 

Hürriyet'te yer alan habere göre; Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a suçlamalarda bulunarak, Rus ordusunun yöneticilerine karşı büyük bir savaşın içine girdiklerini duyurdu. Sert açıklama sonrası zırhlı araçlar sokaklara inerken, Wagner, Rostov-Na-Donu'daki Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasını kuşattı. Rusya'daki son durum ve dakika dakika gelişmeler takip ediliyor. Ukrayna savaşında ön saflarda yer alan Rus paralı asker grubu Wagner ile Rusya Ordusu arasında uzun süredir devam eden gerginlikte ipler dün akşam koptu.Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia ederek, "Rus Silahlı Kuvvetleri, Wagner PMC kamplarına füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda yoldaşımız öldü, bu savaşa nasıl yanıt vereceğimize biz karar vereceğiz" dedi. Şoygu ve Gerasimov'un cezalandırılması gerektiğini söyleyen Prigojin, "Bize karşı koymaya çalışan herkesi tehlike olarak değerlendirip yolumuz üzerindeki kontrol noktaları da dahil olmak üzere anında yok edeceğiz” ifadelerini kullandı. Prigojin'in sert açıklamasında Rus ordusuyla savaşmaya hazır 25.000 savaşçısı olduğunu vurgulaması ve "Bu 25 bin adam Moskova'ya birlikte yürüyeceğiz" demesi darbe iddialarını alevlendirdi.

 

CADDELERDE ZIRHLI ARAÇLAR GÖRÜLDÜ

 

Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada Prigozjin'in Rus askerlerine yönelttiği suçlamaların doğru olmadığı ifade etse de Rusya'da gözle görülür bir hareketlilik yaşandı. Moskova’daki caddelerde görülmeye başlayan zırhlı araçların hızla ilerlediği görülürken savaşın sürdüğü Ukrayna’ya sınır olan Rus kentlerinde de aynı hareketliliklerin görüldüğü öğrenildi. Wagner'in sahibi Yevgeni Prigojin, Telegram'da yayımlanan açıklamasında Wagner grubu üyelerinin tamamının, Rus Ordusuna karşı başlatılan isyanda "ölmeye hazır olduğunu" ve teslim olma niyetinde olmadığını söyledi. Prigojin "Hepimiz ölmeye hazırız. 25 bin kişinin tümü ve daha sonra 25 bin daha" dedi.

 

Belarus Devlet Başkanlığı’na ait Telegram hesabından bugün yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'yla telefonda görüşerek Rusya'daki durum hakkında bilgi verdiği belirtildi.

 

Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Wagner şirketine ait ofise baskın yapıldığı bildiriliyor. Fontanka sitesinin haberinde, "Kolluk güçleri St. Petersburg'un Zolnaya caddesindeki ofisine baskın yaptı" denildi. Haberde, iki otobüs dolusu polis ve ulusal muhafızla birlikte sivil giyimli kişilerin binaya girdiği bildirildi.

 

Rusya Devlet Başkanı Putin konuya ilişkin ilk açıklamasında çok sert konuştu. "Bugün hainlerle karşı karşıyayız." diyen Putin, "Wagner içindeki hainler silahlı isyan başlattı. Bu isyanın ülkemize bir faydası olmayacaktır. Hainler en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Suçlu olan bu kişiler yanıtımızın sert olacağını bilsinler. Böyle kalkışmalar ülkemizi sırtından bıçaklamaktır. Silahlı ayaklanma ve herhangi bir iç ayaklanma Rusya'ya, halkımıza bir darbedir. Cezası ağır olacaktır." ifadelerini kullandı.

 

ASKERİ KARARGAHI KUŞATTILAR: GERASİMOV VE ŞOYGU'YU BURAYA İSTİYORUZ

 

Wagner, Rostov-Na-Donu'daki Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasını kuşattı. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Vladimir Alekseev ile görüşen Prigojin,“Buraya geldik. Rostov’da kontrolü sağladık. Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yu buraya istiyoruz. Gelmezlerse burada olacağız. Rostov şehrini ablukaya alıp Moskova'ya doğru yola çıkacağız” dedi.

 

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN WAGNER ASKERLERİNE ÇAĞRI

 

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı son dakika açıklamasında Wagner askerlerine aldatıldıklarını ve suç macerasına sürüklendiklerini söyledi. Tass haber ajansının bildirdiğine göre bakanlık, Wagner askerlerini kendi temsilcileriyle iletişime geçmeye çağırdı ve herkesin güvenliğinin sağlanacağını vurguladı.