Wagner'den Putin'in Açıklamasına Yanıt!

Wagner Rusya'ya karşı ayaklanırken, Moskova'ya yürümeye karar verdi. Putin'in yaptığı "Bu Rusya'ya karşı bir darbedir. İhanettir." açıklamasına paralı asker grubu Wagner yanıt verirken çarpıcı ifadeler kullandı. 

 

Wagner Rusya'ya karşı ayaklanırken, Moskova'ya yürümeye karar verdi. Putin'in yaptığı "Bu Rusya'ya karşı bir darbedir. İhanettir." açıklamasına paralı asker grubu Wagner yanıt verirken çarpıcı ifadeler kullandı. Wagner Rusya'ya karşı ayaklanırken, Moskova'ya yürümeye karar verdi. Putin'in yaptığı "Bu Rusya'ya karşı bir darbedir. İhanettir." açıklamasına paralı asker grubu Wagner yanıt verirken çarpıcı ifadeler kullandı. 

 

HalkTV'nin haberine göre; Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun liderlerini grubun kamplarını vurma emri verdiğini ve çok sayıda Wagner savaşçısını öldürdüğünü iddia etti. Rusya Devlet Başkanı Putin ilk kez konuştu. Putin Wagner’in eylemini “silahlı isyan” olarak nitelendirdi ve "Bu bir darbedir cezasını ağır ödeyecekler" dedi. Rusya'da Wagner isyanının ardından dünyanın gözü Rusya'da. Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin ilk kez konuştu. Putin, Wagner krizini toplumu bölme girişimi ve halkın sırtından vurulması olarak nitelendirdi. Putin, "Rusya'ya darbedir, halkımıza darbedir. Biz bunun cezasını vereceğiz. Bu ceza ağır olacak. Silahlı isyanı organize eden her biri cezasını alacak" dedi.

 

Putin'in konuşması şöyle:

 

"Karşılaştığımız ihanettir. Fahiş hırslar ve kişisel çıkarlar, ülke ve halka yönelik ihanete yol açtı. Biz şu an insanlarımızın güvenliği için mücadelemizi sürdürüyoruz. Şu an birlik içinde olmalıyız. Diğer her şey kenara bırakılmalı. Silahlı isyan girişiminde bulunan bütün suçlular kaçınılmaz olarak cezalandırılacaktır. Hiçbir şey şu an bu kadar önemli değil. Düşmanlarımız birliğimizi yok etmek istiyor ve askeri dostlarımız bizim için şu an ayaktalar. Bugün devletimizi her türlü savunmaya hazırız. Biz şu an askerlerimizi desteklemek istiyoruz. Wagner güçleri Rusya için kendi hayatlarını veriyordu ama şu an onların arasında hainler var. Şu an onlar silahlı ayaklanmayı organize ettiler.”

 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya meydan okuyan Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in idaresindeki paralı güvenlik şirketi Wagner grubu, Rostov-Na-Donu'daki Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasını kuşattı. Prigojin, karargahta açıklamalarda bulundu.

 

"Yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz”

 

Telegram kanallarında paylaşılan Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'e ait olduğu belirtilen ses kaydında, şu ifadeler yer aldı: "Şu anda sınırı her yerde geçtik. Sınır güçleri savaşçılarımızı kucakladı. Şu anda Rostov'a giriyoruz. Savunma Bakanlığının bizi önlemek için gönderdiği askerler yolumuzdan çekilin. Çocuklarla savaşmıyoruz. (Rus) Savunma Bakanlığının bizi önlemek için gönderdiği askerler yolumuzdan çekilsin. Çocukları öldürmüyoruz. Çocukları eğitmeden cepheye atarak öldüren Şoygu. Yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz.”

 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan Çağrı

 

Rusya Savunma Bakanlığı, tüm Wagner savaşçılarına, "ihtiyatlı olması" ve kolluk kuvvetleriyle iletişime geçmesi çağrısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Wagner savaşçılarına çağrı yapıldı. Wagner savaşçılarının "yalanla (Yevgeniy) Prigojin'in suç içerikli macerasına ve silahlı bir isyana sürüklendikleri" kaydedilen açıklamada, "Yoldaşlarınızın birçoğu, kalıcı konuşlanma yerlerine güvenli şekilde dönebilmek için yardım isteyerek hatalarını çoktan anladı. Böyle bir yardım, başvuran tüm savaşçı ve komutanlara sağlandı" ifadelerine yer verildi.

 

Açıklamada, paralı savaşçıların ihtiyatlı olması ve mümkün olan en kısa sürede Rusya Savunma Bakanlığı veya kolluk kuvvetlerinin temsilcileriyle iletişime geçmesi istenerek herkesin güvenliğinin garanti edildiği duyuruldu.

 

Rusya Savunma Bakanlığı'na karşı aylarca açıklamalarda bulunan Wagner lideri, Rusya ordusunun liderlerine karşı alışılmışın dışında bir açıklama yaparak onları "durduracağını" söyledi ve Rus vatandaşlarından sakin kalmasını istedi.

 

Ceza soruşturması başlatıldı

 

Rusya'nın kamu yayıncısı RIA Novosti'ye göre Federal Güvenlik Ajansı, silahlı ayaklanma başlattığı gerekçesiyle bir ceza soruşturması başlattı. Sözcüleri tarafından yayınlanan ses kaydında Prigojin, "Savunma Bakanlığı'na taviz vermeye hazırdık, silahlarımızı bırakacaktık. Bugün verilen sözlerin bozulduğunu görüyoruz. Kamplarımıza füze saldırıları yaptılar" dedi. Prigojin, "Wagner'in komutanlar konseyi bir karar verdi. Bu ülkenin ordusunun getirdiği kötülük durdurulmak zorunda" dedi ve Ruslara karşı "kendilerine direnmeme" çağrısı yaptı. Wagner lideri, "Biz 25 bin kişiyiz, ve bu ülkede neden tamamıyla kanun tanımazlık olduğuna bir bakacağız" dedi.

 

"Biz darbe yapmıyoruz" diyen Prigojin, "Bir adalet yürüyüşü yapıyoruz. Hamlelerimiz sıradan Rus askerlerini tehlikeye atmıyor" ifadelerini kullandı. Rusya Savunma Bakanlığı, "Prigojin'in açıklamaları gerçeklikle uyuşmuyor" dedi. Vyorsyka'nın haberine göre cuma günü Wagner üyeleri yakınlarını arayıp Prigojin'in açıklamalarından önce kendilerine veda etti.

 

"Rusya'da darbe girişimi”

 

T24 yazarı Hakan Aksay, gelişmeleri sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi. Gerilimi "Rusya'da darbe girişimi" olarak nitelendiren Aksay, soruşturma başlatıldığını duyurdu. Aksay, mesajında şu ifadelere yer verdi:

 

"Rusya'da darbe girişimi. Putin'in bugüne kadar kuşkulu yöntemlerle gelişip güçlenmesine göz yumduğu paralı Wagner birliklerinin sahibi Prigojin, sadece Savunma Bakanı Şoygu'ya değil, "ülkedeki karışıklığa karşı da" 25 bin silahlı gençle harekete geçtiğini duyurdu. Kremlin sözcüsü Peskov, Başkan Putin'in her şeyden haberdar olduğunu ve gerekli önlemlerin alınacağını söyledi. Rus haberalma örgütü FSB Prigojin'in açıklamasıyla ilgili "darbe girişimi" iddiasıyla soruşturma başlattı.