'Yalnızlık' Sağlıkta Günlük 15 Sigara İçmeye Denk Geliyor!

Bu tespiti veya uyarıyı Dünya Sağlık Örgütü yapıyor. Örgüt, “Çok ivedi bir tehdit” notuyla yalnız yaşamanın sağlık üzerindeki etkilerini araştırmak için özel bir komisyon oluşturdu.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Yalnızlık, her şeyden önce depresyon riskini artırıyor. Ayrıca fiziki faaliyetin azalması nedeniyle obesiteye de kapı aralıyor. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Yeterince sosyal ilişkisi bulunmayan insanların kalp krizi, beyin kanaması, anksiyete, bunama, intihar ve diğer hastalıklarla karşılaşma risklerinin çok yüksek olduğunu” açıkladı.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasında, “Yalnızlık sınırları aşıp küresel bir sağlık sorununa dönüştü. Bu sorun hayatın tüm alanlarını kapsıyor. Yalnızlığın derin etkileri ve hayattan kopmanın sadece sağlık değil toplum üzerindeki vahim sonuçlarını göz önüne alarak, sigarayla, obeziteyle ve bağımlılıkla mücadele için uyguladığımız kampanyaların bir benzerini de yalnızlık sorunu için hayata geçirmek zorundayız” denildi.

 

Yalnızlığın yaşı yok. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerini aktaralım:

 

“Gençlik çağındakilerin yüzde 5-15 arası kendilerini yalnız hissediyor, 15 yaş üstündekilerin yüzde 11’i ev dışında hiç kimseyle ilişkisi olmadığını belirtiyor. Okulda yalnızlık çeken veya o duyguya kapılan gençler, öğrenimlerini yarıda bırakıyor.”

 

Daha kötüsü: Yaşlılarda yalnızlık bunama riskini yüzde 50, kalp-damar hastalıkları (Kalp krizi, beyin kanaması) tehlikesini de yüzde 30 artırıyor.



Etiketler: