Yapay Zekanın Öleceğiniz Tarihi Söylemesini İster Misiniz?

2023 Aralık ayı sonunda bir grup Amerikalı ve Danimarkalı bilim insanı, yapay zeka yardımıyla insanların ölecekleri tarihi kesin olarak tespit edebildiklerini öne süren bir araştırmayı açıkladılar.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kısa sürede basında “Ölüm hesap makinesi” ve “Kader hesap makinesi” adları verilen araştırma çok yoğun tepkilere yol açtı.

 

Örneğin, “Washington Post” gazetesi, “Ne zaman öleceğini bilmek ister misiniz?” başlığını attı. Hiç kuşkusuz, insanların ezici çoğunluğu bu soruya “Hayır” yanıtı verecek.

 

Biraz da bu nedenle Amerikalı ve Danimarkalı araştırmacıların Aralık ayı sonunda yayınlanan makalesi kısa sürede özellikle Danimarka’da “Yaşam” ve “Ölüm” üstüne tartışmaların odağına oturdu.

 

O tarihten bu yana uluslararası basında bu konuyla ilgili çok sayıda yazı, haber, yorum yayınlandı. “New York Post”tan “Daily Mail”e, “USA Today”e kadar…

 

Araştırma, Danimarka Hükümeti’nin sağladığı 6 milyonu aşkın kişinin kişisel bilgilerine dayanıyor: Yaş, sağlık, eğitim, iş hayatı, gelir ve hayatlarındaki diğer olaylar.

 

Model, söz konusu kişilerin hayatlarıyla ilgili yeni bilgileri de kapsıyor. Örneğin, !Francisco, Elseneur’daki bir şatonun bekçisi olarak 2012 Eylül’ünde 20 bin Danimarka Kuronu ikramiyeyle ödüllendirildi” veya “Hermione lise 3’te tercihe dayalı 5 ders izledi” gibi…

 

Danimarka Teknik Üniversitesi’nde “Karmaşıklık bilimleri” uzmanı olan Profesör Sune Lehmann, “Bir insanın hayatı başına gelenlerin, yaşadıklarının hepsini içerebilecek çok uzun bir cümle olarak görülebilir” diyor.

 

İşte bu çok uzun cümle, cümleciklere bölünerek tahminler yapılabiliyor.Ya da hayat falı okunabiliyor.

 

Yapay zeka desteğiyle oluşturulan program, tüm bu bilgileri harmanlayarak, Danimarka’da 2020 yılına kadar, yani araştırmanın başlamasını izleyen 4 yıl içinde kaydedilen ölümlerin yüzde 78’ini doğru olarak öngörebildi.

 

Bir not: Araştırma kapsamındakilerin hiçbirine kendi ölümleri ve hayata veda edebilecekleri tarihle ilgili bilgi verilmedi. “Çünkü” dediler, “Böyle bir şey altından kalkılamayacak bir sorumsuzluk olurdu.”