Yapılan Uzun Soluklu Araştırmada Alzheimer'ın Ortaya Çıkmadan 14 Sene Önceki Belirtileri Saptandı!

20 yılı aşkın bir süre yürütülen araştırmada bir çok biyolojik işaretin Alzheimer’in ilk belirtilerinin ortaya çıkmasından 14 yıl önce hastalıkla ilgili mesaj verdiğini gösterdi.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bu çok uzun soluklu araştırmada Alzheimer’in nasıl ortaya çıktığını anlamak için gönüllüler20 yıl boyunca düzenli olarak kan ve görüntüleme testlerinden geçtiler. Hafıza kaybı ya da yönelim bozukluğu gibi klinik belirtilerinin yanı sıra araştırmada bir çok başka sinyal üstünde duruldu.

 

Öncelikle, “Beta amiloid” diye bilinen bir proteinin beyinde plakalar halinde birikmesi nöronların (sinir hücreleri) iyi işlemesini engelliyor.

 

Daha sonra “Tau proteini” de beyinde birikiyor ve nöronların çevresinde yumak oluşturarak iletişimlerini kesiyor.

 

Ve nihayet, beyindeki bazı yapılar zayıflıyor. “Beta amiloid” plakalarının 65 yaş civarında hafızanın zayıflamasından önce birikmeye başladığı biliniyor. Ancak Alzheimer’in ortaya çıkıp çıkmayacağını öğrenmek için hangi seviyeden itibaren beynin değişeceği ne yazık ki bugüne kadar belirlenemedi. Çinli araştırmacıların oluşturduğu “China Cognition and Aging Study” (COAST) bu bulguları “New England Journal of Medicine” (NEJM) dergisinde yayınladı.

 

Araştırma kapsamında bir grup katılımcı 2-3 yıl boyunca beyin görüntüleme, idrak testi ve “Cephalo rachidien” denilen “Beyin ve omirilik kanalını, ayrıca nöronlar arasındaki boşlukları dolduran şeffaf ve renksiz sıvı) analizlerinden geçtiler.

 

20 yılı aşkın süren araştırma sonunda Alzheimer’e yakalanan 648 kişi, hiçbir kavrama sorunu yaşamayan diğer 648 kişiyle karşılaştırıldılar. “Cephalo raşidien” sıvısı sayesinde bir çok biyo işaretin izi sürüldü.

 

Sonuç: Alzheimer’e yakalanacak kişilerde “Beta Amiloid” plakalarının seviyesi Alzheimer’in ilk belirtilerinin ortaya çıkmasından 18 yıl önce artmaya başlıyordu. “Tau proteini”nin seviye artışı ise, yine hastalıktan 11 yıl önce kendini belli ediyordu.

 

Daha sonra “Hippokampus” (Beynin hafıza ve yön bulmada önemli rol oynayan bölümü) körelmeye başlıyor ve idrak, yani kavrama sorunları başlıyor. Bu belirtiler hastalığın kendini göstermesinden 8 yıl önce başlıyor.

 

Bu sonuçlar, “Cephalo rachidien” sıvısının önce değiştiğini, tıbbi teşhis aşamasında ise istikrara kavuştuğunu gösteriyor. Araştırmanın sonuç bölümünde şu tespitlere yer veriliyor:

 

“Bu fizyolojik değişimlerin ne vakit başladığını bilmek, doktorlara önleyici veya tedavi edici önlemlerin zamanını belirlemeleri için hayati önem taşıyor. “