Yellowstone Ulusal Parkında Zombi Geyik Hastalığı Ortaya Çıktı!

Son yıllarda Amerika ve Kanada’da geyikleri etkileyen ve ölümcül sonuçları olan bir bulaşıcı hastalık hızla yayılıyor. Son olarak, Yellowstone ulusal parkında da bir vakaya rastlanrı. Bilim insanları çevreye ilgisiz, yürüyüşü sarkak ve bakışları boş bir geyikle karşılaşıldığında ondan uzak turulmasını öneriyor. Ayrıca avcılara da bu hastalıklı hayvanları vurmamaları, vururlarsa bile etlerini yememeleri öğütleniyor. Çünkü hastalığın hayvanlardan insanlara geçmesinden korkuyorlar.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Chronic Wasting Diease” (Kronik zayıflama hastalığı) olarak bilinen bu illet bulaşıcı ve geyiklerin beyinleri ile sinir sistemlerini etkiliyor. Avcılar yıllardan beri bu hastalığa yakalanmış geyiklerin tuhaf davranışlarını anlatıyorlar:

 

“Hayvanlar iyice zayıflıyor, çevreyle bağlarını kesiyor, yürümekte zorluk çekiyor. ‘Zombi geyik’ denilmesinin nedeni boş boş bakmaları. Bu hastalık ölümcül. Ne tedavisi var, ne ilacı, ne de aşısı.”

 

Geyiklerdeki bu hastalık son dönemde gerçek bir salgına dönüştü ve Yellowstone ulusal parkına kadar ulaştı. Kuzey Amerika’da en çok vahşi memeli hayvan bu parkta yaşıyor O nedenle geyiklerdeki hastalığın diğer hayvan türlerine sıçramasının dehşet verici çevre felaketlerine yol açabileceği belirtiliyor.

 

Uzmanlar hastalığı, “Ağır ilerleyen felaket” diye tanımlıyorlar ve ekliyorlar: “Kesinlikle ölümcül, tedavisi olmayan ve çok yüksek derecede bulaşıcı bir hastalıkla karşı karşıyayız. En önemli sorun şu: Hastalığın bırakın yok edilmesini yayılmasını önleyecek bile imkanlara sahip değiliz.”

 

Hastalık bir yaşam alanına girdiğinde çevreyi temizlemek mümkün olmuyor. Virüsler çöp yığınları arasında ve diğer yüzeylerde yıllarca yaşayabiliyorlar. Haşere öldürücülere karşı dirençliler. Dahası, çok yüksek sıcaklıklarda bile hayatta kalıyorlar.

 

Bilim insanları geyiklerde görülen bu hastalığın diğer memelilere, kuşlara, hatta insanlara geçmesi olasılığından kaygı duyuyorlar. Bazı bilim insanları bu hastalığı, 1986’da İngiltere’de ortaya çıkan deli dana hastalığına benzetiyorlar. O hastalığın bulaştığı hayvanların etlerinden yiyen 150 kadar kişi hayatını kaybetmişti