Yeni Zelanda'da Tavuklara Klasik Müzik Konseri!

6 Ekim 2023 Cuma günü Yeni Zelanda’nın Hawke’s Bay bölgesindeki bir tavuk çiftliği sıra dışı bir konsere ev sahipliği yaptı: Bir senfoni orkestrası tavuklar için bestelediği klasik müzik parçasını çaldı. Orkestra üyelerinin hepsi siyah kostüm giydiler. Sahne olarak çiftliğin çimlik alanını seçtiler. Çevrelerine toplanan binlerce tavuk da ilgiyle, mutlulukla, hiç gıdıklamadan dinledi. 

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu konserin ve çalınan “Tavuklar için senfoni” parçasının fikri, “Bostock Brothers” adlı doğada özgürce gezen tavuklarla biyolojik yumurta üreten çiftliğin kardeş iki sahibinin biri olan Ben Bostock’tan çıktı. Ben Bostock klasik müziğin, tavukların stresini azaltmakta etkili olduğuna inanıyor, “Biz yıllardır tavuklarımıza klasik müzik dinletiyoruz. O kadar rahatlıyorlar ki, inanamazsınız. Özellikle barok tarzı klasik müziğe çok duyarlılar” diyordu. Ben Bostock, sonunda yörenin senfoni orkestrasıyla işbirliği yaptı, “Chook Symphony No. 1” adı verilen bir senfoni bestelenmesini sağladı.

 

tavuklara klasik muzik konseri

 

Kompozitör, yani besteci Hamish Oliver, senfoni için üç büyük barok müzisyenin yapıtlarından esinlendi: Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Alfred Schnittke. Sonra melodilerin arasına hayvan gürültüleri serpiştirdi. Trompet tavuğu taklit ediyordu, obua ve fagot ise gıdaklamaları.

 

Sonuç? Konser tavukların hoşuna gitti. Stres attılar. Mutlu oldular. Ve teşekkür için daha çok yumurtaladılar.