Yılan Zehri Tansiyonu Dengelemek İçin Bire Bir! İşte Dikkat Çeken Keşif!

Yakında yılan zehirinden üretilmiş ilaçlarla mı tedavi olacağız? Bir grup bilim insanının “Biochimie” dergisinde yayınlanan ortak makalesinde, yılan zerihinde bulunan bir proteinin hastalıkların tedavisinde yeni bir dönemi başlatabileceği açıklandı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Herhangi bir yılanın zehiri değil bu. Bilimsel adı “Bothrops Cotiera” olan, Brezilya ve Arjantin’de yaşayan, “Mızrak başlı engerek yılanı” bu potansiyel ilacın kaynağı. Buluşu, Brezilya’da Sao Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bir grup araştırmacıya borçluyuz. Sözkonusu yılanın zehirini incelerken “Bc-7a” adını verdikleri bir protein buldular. Bu protein tansiyon düşürücü özelliğe sahip olduğu saptandı.

 

Bu önemli buluşun tansiyona karşı günümüzde kullanılan ve hapşırık, öksürük ve kanda potasyum oranının yükselmesi gibi yan etkileri olan ilaçlara bir alternatif oluşturabileceği açıklandı. Hepsi bu kadar da değil: Yılan zehirinde başka yeni proteinler de bulundu. Böylece zehirin içerdiği protein türü 197’ye yükseldi. 2012’de bu sayı 73 kadardı.



Etiketler: