Zimbabve'de Okul Yolunda Fillerden Kaçmaları İçin Çocuklara Bisiklet Dağıtıldı!

Afrika ülkesi Zimbabve’de çocukların en büyük korkuları okula giderken yolda bir fille veya bir çakal sürüsüyle karşılaşmak.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Zimbabve’nin kuzey –batısındaki doğal parkın yakınlarında yaşayan çocukların en büyük korkusu, vahşi hayvanlarla karşı karşıya gelmek.

 

O çocuklardan biri olan 12 yaşındaki Joaquim Homela artık evi ile okulu arasındaki 6 kilometrelik yolu artık yürümeyecek. Çünkü bir bisikleti oldu. Birkaç gün öncesine kadar hayvanlarla karşılaşmanın tehlikelerinden korunmak için büyük annesiyle birlikte okula gidip geliyordu. En tehlikelisi fillerle karşılaşmaktı. Çünkü özellikle yolunun üstünde bir köylü veya çiftçi gören fillerin strese girip nasıl tepki göstereceği belli olmuyor.

 

Her yıl fil saldırısında yaralanan, hatta ölenlerin sayısı onlarla ifade ediliyor. Örneğin, 2023’te vahşi hayvan saldırılarında 50 kişi hayatını kaybetti, 85 kişi de yaralandı. Bir önceki yıla göre, ölüm ve yaralanmalarda düşüş var. Ancak yeniden artabilir. Çünkü ülkeyi kasıp kavuran kuraklık nedeniyle susuz kalan filler, son aylarda geniş alanları kat edip su kaynağı arıyorlar.Bu da onların insanlarla karşılaşması olasılığını artırıyor.

 

Joaquim artık sabahları, şafak vakti hem köylülerin güvenliğini sağlamak, hem de hayvan varlığını korumak için duyarlılık yaratmayı amaçlayan bir sivil toplum örgütünün hediyesi olan bisikletine biniyor. Bisiklet büyük olduğu için selesine oturamıyor ama okula giden taşlık ve çok virajlı yolda pedalları hızla çevirmeyi başarıyor. Uzakta filler görünürse onlarla karşılaşmamak için pedal çevirip uzaklaşacak zamanı buluyor.

 

Joaquim gibi yüz kadar yoksul aile çocuğu Zimbabve Ulusal Parklar Yönetimi (ZimParks) ile Hayvanları Koruma Vakfı (İFAW) işbirliğiyle bisiklet sahibi oldular.

 

Joaquim’in büyük annesi Siphiwe Moyo da torunuyla birlikte okula gitmek için sabahın 04’ünde uyanmaktan kurtuldu. “Köyümüzün çevresinde filler ve aslanlar dolaşıyor. Bu bölgede böyle bir şey son derece doğal.  Onlarla neredeyse iç içe yaşıyoruz. Ancak bazen insanların vahşi hayvanlar, özellikle de filler tarafından öldürüldüğünü veya yaraladığını duyunca çocuklarımız, torunlarımız için korkuyoruz.”

 

Köylüler ayrıca sık sık aslanların ve çakalların saldırısına uğrayan büyük baş hayvanları ve eşekleri için de kaygılanıyor. Zimbabve’de 100 bin fil yaşıyor. Bu onu, Botsvana’dan sonra en büyük fil nüfusuna sahip ülke yapıyor. 2022’de geniş Otavango bölgesinde (Botsvana, Zimbabve, Zambiya, Namibya ve Angola) havadan yapılan sayımda 227 bin 900 fil tespit edildi.