Ağız Kokusunu Gidermek İçin 5 Etkili Yöntem Nedir?

Ağız kokusu veya nefesin kötü kokması her ne kadar sağlık açısından zararsız görünse de, ciddi bir sorun oluşturuyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ağız boşluğunda oluşan bu konunun nedeni mikrobiyota. (Not: Vücudumuzda yaşayan ve insan hücresi olmayan bakteri, mantar, virüs ve protozoa gibi mikro organizmaların toplamı.)

 

Ağzımızdaki bu mikrobiyota 800 ile bin arasında bakteri barındırıyor. Bunların çoğu dil üstünde toplanıyor. Aslında bu bakteriler çok faydalı; çünkü besin artıklarını ve ölü hücreleri temizliyorlar. Ama aynı zamanda kökü bir koku yayan eriyikleri de salgılayabiliyorlar.

 

Peki, bu kokuyu nasıl giderebiliriz? İşte 5 öneri:

 

1-Bol bol su için: Kuru bir ağız bakterilerin çoğalmasına, onların kökü bir koku oluşturmasına neden olabilir. Normal olarak tükürük ağzın temizlenmesine ve asitlerin etkisizleştirilmesine yardım ediyor. Ama tükürük salgısının azalmasını bol bol su içerek dengeleyebilirsiniz.

 

2-Su ile sodyum bikarbonat karışımı için: Araştırmalara göre, sodyum bikarbonat ağızdaki kötü kokularla mücadele etkili bir çözüm. Çünkü ağızdaki asiti etkisiz hale getiriyor. Ayrıca ağız boşluğunu temizliyor. Yapacağınız tek şey; bir kahve kaşığı sodyum bikarbonatı bir bardak suda eritmek ve bu eriyikle ağzınızı birkaç kez çalkalamak.

 

3-Ağzınızı 10 dakika boyunca yağla yıkayın: Bunu dişlerinizi fırçalamadan önce yapmalısınız. Özellikle Hindistan cevizi yağı ağızdaki kötü kokuların ortaya çıkmasını önleyebiliyor. Yöntem: 2 kahve kaşığı yağı 10dakika boyunca ağzınızda gargara yapın. Sonra tükürün ve ağzınızı sıcak suyla yıkayın.

 

4-Sakız çiğneyin: Evde değilsiniz ve elinizin altında diş fırçası ve diş macunu yok. Ne yapacaksınız? Yemekten sonra sakız çiğnemek en azından diş fırçalamaya karşı bir seçenek olabilir. Çünkü çiğnemek besin artıklarını yok etmeyi sağlayabilir. Nasıl? Tükürük salgılanmasını hızlandırarak, böylece kökü kokunun kaynağındaki bakterileri boşaltarak.

 

5-Aromalı bitkileri ve baharatları çiğneyin: Sakız çiğnemeyi sevmiyorsanız, aromalı bitkilere ve baharatlara yönelebilirsiniz. Örneğin maydanoz veya nane ağzınızdaki kötü kokuyla mücadelede son derece yardımcı olabilir. Ayrıca, tükürük salgısını hızlandırarak bakterilerin yok edilmesine ve ağızın temizlemesine destek olabilir.