Almanya'da Yapay Zeka 30 Yıldır Aranan Bir Kaçağın Yakalanmasını Sağladı'

Almanya’da 1970-1990 yılları arasında terör estiren aşırı solcu Kızıl Ordu Fraksiyonu adlı örgütün 30 yıldır aranan üyesi Daniela Klette, geçen ay yakalandı. Alman yetkililer, bir çok öldürme girişimi ve soygun suçlarından aranan ve bugün 65 yaşında olan kadının yüz tanıma programı sayesinde ele geçirildiğini açıkladı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Daniela Klette, 26 Şubat’ta Berlin’de yakalandı. 1971-1991 yılları arasında 30’a yakın kişiyi öldüren ve silahlı mücadele çağrısı yapan aşırı solcu Kızıl Ordu Fraksiyonu adlı örgütün üyesi olduğu iddiasıyla 30 yılı aşkın süredir aranıyordu.

 

Polis, bu başarıyı bir gazeteciye borçlu. Araştırmacı gazeteci Michael Colborne, Daniela Klette dosyasını inceledikten sonra “Pimeyes” yüz tanıma programını kullanıp çoktan tarihe karışmış olan Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun artık yaşlanmış üyesinin yerini belirlemeye çalıştı.

 

Bu program veya platform ayda 30 Euro karşılığında, bir fotoğraftan yola çıkarak, bir kişinin internette yayınlanmış tüm görüntülerini bulmayı sağlıyor. Bir bağlantısı bulunan tüm fotoğraflar kaynağa kadar ulaşılmasını sağlıyor.

 

Bu programı kullanan Michael Colborne, “Claudia Ivone” sahte adını kullanan, Facebook hesabında sürekli çiçek ve mantar fotoğrafları yayınlayan ve Afrika kökenli Brezilyalılar’la ilgili bir çok derneğin tanıtımını yapan Daniela Klette’nin izini buldu.

 

Bu buluş önce bir Alman “Podcast”ın paylaşıldı. Polis sözcüsü, “Kaynağımıza güvendik ve izini sürdük. Araştırmaların sonunda bizi Daniela Klette’nin Berlin’deki yerini belirlemeye götürdü” açıklaması yaptı.

 

Polis, Daniela Klette’nin evinde arama yapmak için Berlin’in Kreuzberg semtindeki 7 katlı binayı tamamen boşalttı. Ve binayı köşe bucak aradı. Sonunda Klette’nin dairesinde epeyce silah, şarjör, mermi ve el bombası buldu.

 

1970’lerin başında kurulan Kızıl Ordu Fraksiyonu örgütü 30’u aşkın ölümün yanı sıra bir dizi banka soygunu ve bombalı saldırıdan da sorumlu tutuluyordu. 1998’de örgüt dağıldı ama 3 üyesi soyguna devam etti: Burkhard Garweg (55 yaşında), Ernst-Volker (69 yaşında) ve Daiela Klette (65 yaşında). Garweg ve Staub hala bulunamadı.