Amerika'da İlginç Olay! Müşteri 10 Bin Dolar Bahşiş Bıraktı Garson İşten Kovuldu!

ABD’de restoranlarda birkaç dolar bahşiş bırakmak gelenek. Bu bahşişler sayesinde garsonlar ay sonunu getirebiliyorlar. Ancak, Şubat ayı başında bir restoranda müşteri zarf içinde 10 bin dolar bahşiş bıraktı. Garson başta çok şaşırdı ve bayram etti ama birkaç gün sonra işinden kovuldu. Neden? Anlatalım.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Boşanmış genç bir anne olan Linsey Huff, yıllardır Michigan eyaletinin Benton Harbor kentindeki bir restoranda garson olarak çalışıyordu. 5 Şubat Pazartesi günü yeni bir iş haftasına başlarken bir cenaze töreninden gelen ve kafasını dağıtmak için restoran girip bir kahve söyleyen oldukça yaşlı bir müşteriye hizmet etti. Bir dostunun ölümünden çok etkilenmiş olan yaşlı adam onun anısına çevresinde birine iyilik yapmak ihtiyacı duydu. Kararı, Linsey’e bir zarf içinde 10 bin dolar bahşiş bırakmak oldu. Adamın tek isteği vardı: Linsey bu bahşişi restoranın personeliyle paylaşacaktı.

 

Yaşlı müşterinin jestiyle sarsılan Linsey hemen iyi haberi restoranın diğer garsonlarıyla paylaştı. Bahşişi bölüştüler: Her birine 1.200 dolar düştü. Garsonlardan biri haberi duyuran WNDU adlı yerel TV kanalına, “Hepimiz mali açıdan sıkıntılı günler geçiriyorduk. Bu bahşiş bize can simidi oldu” dedi. Ancak bu bahşiş sevinci birkaç gün sonra kabusa dönüştü. Mutfakta çalışanlar olayı duydular. Onlara para düşmemişti, çünkü bahşiş sadece garsonlar arasında paylaşılmıştı. Dışlandıkları inancına varan mutfak çalışanlar Linsey’den açıklama istediler. O da anlaşmazlığın çözülmesi için patronla konuşacağını söyledi.

 

Patron, bahşişe bir itirazı olmadığını, Linsey’in 10 bin doları diğer garsonlarla paylaşmasının da sorun yaratmadığını bildirdi ve genç kadından paradan pay alamayan mutfak çalışanlarının adlarını istedi. Linsey bu talebi, yani ispiyonculuğu reddetti, “Yeni sorunların ortaya çıkmasını istemiyordum. Sadece bu konunun kapanması için restoran yönetiminin desteğini bekliyordum” dedi.

 

Ancak restoran yönetimi olaya öyle bakmadı: İşbirliği yapmayı reddettiği için Linsey’in işine son verdi. Genç kadın sosyal medya platformlarında üzüntüsünü ve acısını birkaç mesajla dile getirdi: “Bir hafta önce örnek çalışan ilan edilmiştim. Ertesi hafta 15 yıldan bu yana ilk kez işsiz kaldım” dedi.

 

“Mason Jar Cafe” adlı restoranın yönetimi ise Facebook’tan yaptığı açıklamada, Linsey’in işine son verilmesinde bahşiş olayının hiçbir etkisi olmadığını savundu, “Bu kararı aceleyle ve düşünüp taşınmadan almadık” dedi. Linsey’in kapı önüne konulmasıyla ilgili hiçbir gerekçenin belirtilmediği açıklamada, “Çalışanlarımıza çok bağlıyız. Onları kaybetmemek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. İş hukuku ve personelimizin korunması açısından işten çıkarma kararımızla ilgili hiçbir şey söylemeyeceğiz” demekle yetinildi.

 

Linsey Huff ise işverenin açıklamalarının baştan sona yalan olduğunu açıkladı. “Olayla ilgili konuşmaya devam edersem beni mahkemeye verip tazminat isteyecekleri tehdidinde bulundular. Bu nedenle bir avukat tutmak zorunda kaldım” diye konuştu.

 

Bakalım bu kavga nasıl bitecek?



Etiketler: