Bakliyat Tüketin Hem Sağlığınızı Hem Dünyayı Koruyun!

Kuru fasulye, barbun fasulye, mercimek, bezelye, nohut… Baklagiller çok zengin bir aile.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Her ne kadar Türkiye’de ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaygın bir tüketimi olsa da, ABD dışında Batı dünyasında, hatta Asya’da pek iltifat gördüğünü söyleyemeyiz. Örneğin, Fransa’da 1920 ile 1985 yılları arasında kişi başına yıllık bakliyat tüketimi 7,3 kilodan 1,4 kiloya geriledi. Bugün her iki Fransızdan sadece birisi haftada hiç değilse bir kez bakliyat tükettiğini söylüyor. Tüketimdeki gerileme üretimde de düşüşü getirdi.: Ekilebilir arazilerin sadece yüzde birinden azında bakliyat yetiştiriliyor.

 

Neden? Çünkü toplumun refah düzeyi yükseldikçe, bakliyatın yerini et aldı. Oysa baklagiller sadece bizi değil, hayvanların, ekosistemlerin ve dünyanın sağlığı için o kadar faydalı ki…

 

Birkaçını sayalım:

 

-Baklagiller havada azotu emdikleri için azotlu gübreye ihtiyaçları yok.

 

Diğer sebzelerle dönüşümlü yetiştirildiklerinde toprağa çok azot bıraktıkları için, o kültürlerin de gübreye ihtiyaçları kalmıyor.

 

-Toprağın biyolojik ve kimyasal verimliliğini artırdıkları için, diğer sebzelere sadece azot değil, diğer gübrelere de ihtiyaç duymayacakları bir zemin hazırlıyor.

 

-Baklagiller diğer sebzelerle dönüşümlü yetiştirme sürecini uzattığı için zirai ilaç kullanımını azaltıyor, yabani otların temizlenmesini kolaylaştırıyor.

 

-Baklagillerin tarlaya tüm bu katkıları, suni azot gübresine ihtiyacı azalttığı için sera gazlarının salınımını da epey düşürüyor.

 

-Örneğin, tahıl ürünüyle (Buğday, arpa, yulaf) bir baklagil üretiminin dönüşümü 3-5 yıla yayıldığında suni azot kullanımı yüzde 20, suni azat gübresinin ozon tabakası oluşumuna etkisi yüzde 80, suda plakton ve alg oluşumu yüzde 90 ve okyanusların oksidasyonu yüzde 15 azalıyor.

 

-Küçükbaş ve büyükbaş sürülerini bakliyatların tanin açısından zengin atıklarıyla, örneğin evliya otuyla beslemek parazit ilaçları kullanmayı gereksiz hale getiriyor. Bu da parazit ilaçları kullanımını azaltarak ekosisteme, dolayısıyla insan sağlığına olumlu katkıda bulunuyor.

 

Haydi eşinize söyleyin; akşama size bir kuru fasulye pişirsin. Veya restorana gittiğinizde bir kuru fasulye, bir pilav ve bir cacık sipariş edin. Elbette, nohut, mercimek, bezelye, barbun fasulye de isteyebilirsiniz.

 

Afiyet olsun…



Etiketler: