Bali Adasının Muhteşem Plajları Devasa Bir Çöplüğe Dönüştü!

Endonezya dünyanın bir numaralı deniz kirliliği yaşayan ülkesi. Çünkü denize dehşet verici miktarda plastik atık bırakılıyor. Geçen hafta turistik Kuta bölgesindeki Kedonganan plajına gidenler gözlerine inanamadılar. Uçsuz bucaksız plaj, şişe, cam, ambalaj başta olmak üzere  plastik atıklarıyla dolup taşmışı. Muson rüzgarları ve yağmurlar diğer Endonezya kentlerinden bu atıkları savurup buraya getirmişti.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bölgenin çevre sorumlusu Anak Agung Dalem, “”Tüm Endonezyalılar’a çöplerini boş arazilere, falezlere ve nehirlere atmamaları çağrısı yapıyorum. Çünkü sonunda o çöpler denize gidecek, denizden güzel plajlarımıza dönecek” uyarısında bulundu.

 

Plajı temizlemek için 300 kişilik ekip iş makineleriyle birlikte seferber edildi. Plajdaki manzara bir çok turistin midesini ağzına getirdi. Bali’nin en önemli gelir kaynağını turizm oluşturuyor.

 

Avustralya’dan Bali’ye geçmiş olan Denis Le Merre adlı bir turist, “Burayı çok methettikleri için geldim. Ama plastik çöp yığınları dışında bir şey görmedim. Herhalde bir daha adımımı bile atmam” diye iç çekti.  Bölge halkından bazı kişiler de çöpleri torbalarına dolduruyorlardı. Hurdacılara birkaç dolara satmak için.

 

Her yıl muson yağmurları kentlerdeki boş arazilere ve nehirlere atılmış plastik çöp dağlarını okyanusa doğru sürüklüyor. Onların da önemli bir bölümü yüzlerce kilometre ötedeki Bali plajlarında karaya vuruyor. 17 bini aşkın adadan oluşan Endonezya, 2025’e kadar denizlerindeki plastik atıkları yüzde 70 azaltmayı hedefliyor. Bakalım başarabilecek mi?