Brezilyalı Ünlü Fotoğrafçı Ve Eşi 20 Yılda 2 Milyon Ağaçlık Orman Yarattılar!

Efsane fotoğrafçı Sebastiao Salgado, çok uzun yıllar dünyanın her yerinde muhteşem gazetecilik eserleri yarattıktan sonra 1998’de eşi Leyla ile birlikte memleketine, Brezilya’nın güney-doğusundaki Minais Gerais eyalendi atalarından kalan toprağına döndü.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Döndü ama dehşete kapıldı. Bir zamanlar çiftliklerini çepeçevre kuşatan ormanlar yok olmuştu. 600 hektarlık arazide ağaç varlığı yüzde 0,5’e inmişti.

 

Eşiyle birlikte doğayı diriltmeye karar verdiler. Giden ormanın yerine yenisi gelecekti. “Ormanla birlikte hayatı da geri getirmeye kararlıydık” diyor, ekliyor: “Sadece ormanı ihya etmeyecektik, bölgede sürdürülebilir kalkınmanın da bir örneğini gösterecektik.”

 

Karı-koca “Instituto Terra” adlı, katledilen ormana yeniden hayat vermeyi amaçlayan bir dernek kurdular.

 

Toprağa ilk tohumları 1999 yılında düştü. 24 çalışanlarının ve çok sayıda gönüllünün yardımıyla endemik tropikal ağaçların yeşermesini sağladılar. Ağaçlar çoğaldılar, çoğaldılar ve 20 yılda 2 milyonu aşkın ağacın dikilmesiyle, bugün 600 hektardan fazla bir alanda muhteşem bir orman yarattılar.

 

Ormanla birlikte biyo çeşitlilik de döndü. Son sayımlara göre ormanda bugün 172 kuş, 33 memeli, 15 su canlısı, sürüngenler yaşıyor. Brezilya hükümeti “Doğal koruma alanı” ilan etti.