Çin'in Pekin Kenti 1951 Yılından Beri Kayıtlara Geçen En Soğuk Aralık Ayını Yaşıyor!

Çin'in başkenti Pekin, 1951'den beri kayıtlara geçen en soğuk Aralık ayını yaşıyor. Zorlu hava koşulları şehirde yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

 

NTV'nin haberine göre; Çin'in başkenti Pekin'de Aralık ayı boyunca sıcaklıklar -10 derecenin altında seyretti. Bu yıl Pekin için aşırılıklar yılı oldu, şehir birkaç ay önce 40 derece üstünde seyreden sıcaklıklarla Haziran ayında kaydedilen en sıcak gününü de yaşamıştı. Pekin'deki bir meteoroloji gözlemevi yakın zamanda 2 haftadan kısa sürede 300 saatten fazla süren donma derecesinin altında sıcaklık kaydetti. Soğuk hava Çin genelindeki eyaletleri etkiledi. Bazı bölgelerdeki okullar kapanmak zorunda kaldı ve ülke genelinde ulaşım hizmetleri aksadı.

 

DÜNYADA SOĞUK HAVA ETKİSİ

 

Japonya'nın kuzeyindeki bazı bölgelerde yılın bu döneminde normalin üstünde kar yağışı görüldü. Geçtiğimiz birkaç gün içinde bazı bölgeler için yoğun kar uyarısı yapıldı. Gifu ve Hokkaido illerinde yaklaşık bir metre kalınlığında kar yağdı. Kore Meteoroloji İdaresi'ne göre, Güney Kore'de son haftalarda sıcaklıklarda 16 dereceden -12 derecebib altına kadar aşırı bir dalgalanma gözlemlendi. Komşu Kuzey Kore'de ise insanların zorlu hava koşullarıyla nasıl başa çıktığı belli değil. Soğuk havanın olası bir nedeni, normalde Kuzey Kutbu'nun etrafında bulunan ve havanın güneye doğru hareket etmesine izin veren geniş bir soğuk hava alanı olan Polar Vortex'teki zayıflama. Ancak iklim değişikliğinin kalıcı soğuk havalar gözlemlenmesinde ne kadar rol oynadığı konusunda bilim insanları arasında tartışmalar sürüyor.