Hollandalı Eski Manken Lesley Van Helden'in Sağlığı Çok Kötü Durumda! Tekerlekli Sandalyede Yaşıyor!

31 yaşındaki Hollandalı manken Lesley van Helden, her ne kadar sağlığını soranlara “İyiyim” yanıtı verse de durumu hiç de iyi değil. “Otoimmün” ile bağlantılı bir hastalığa yakalanan ve bir süre komada kalan genç kadın şimdi tekerlekli sandalyede yaşıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

(Not: Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırmasıyla patlak veriyor. Bağışıklık sistemi normalde bakteri ve virüs gibi mikroplara koruma sağlıyor. Bu yabancı işgalcileri algıladıklarında hemen savunma hücrelerini devreye sokuyor. Ama bazen bağışıklık sistemi o kadar saldırgan oluyor ki, kendi hücrelerini de yabancı madde olarak algılıyor ve sağlıklı organları bile silip süpürebiliyor. Bu saldırganlığın nedeni de bugüne kadar bulunamadı.)

 

Konumuza dönecek olursak, çalışanı. Lesley Van Helden’in 5 parmağında 5 marifet vardı: Manken, makyajcı, öğrenci ve otel çalışanı. Sonra birden hayatı karardı: 2020’de bir dizi testten sonra genç kadının “Lupus Erythemateux Dissemine” (LED) hastalığına yakalandığı ortaya çıktı.

 

Türkçesi: “Kelebek hastalığı”. Vücutta bir çok organı birden etkileyen romatizmal bir hastalık. Yüzde telebek biçiminde kırmızı döküntülerle ortaya çıktığı için, halk arasında “Kelebek hastalığı” diye biliniyor. Bugün 31 yaşında olan Hollandalı manken hastalığı ilerleyince hastaneye kaldırıldı ve komaya girdi. Doktorlar hayatta kalabileceğine pek inanmıyorlardı. Ama tutundu. Yavaş yavaş düzelmeye başladı.

 

Komadan çıktıktan sonra uzun bir rehabilitasyon süreci başladı, Hayata yeniden sıfırdan başlıyordu. “Tabakları tutmayı, yemek yemeyi, adım atmayı ve daha bir sürü şeyi yeniden öğrenmek zoruda kaldım. Rehabilitasyon merkezinde 9 ay kaldım” diye anlatıyor. Ama ne yazık kı, Lesley bir daha asla yürüyemeyecekti, tekerlekli sandalyeyle yaşamayı öğrenmek zorunda kalacaktı.

 

Lesley, rehabilitasyon sürecinden sonra Rotterdam’da “Erasmus Tıp Merkezi”ne bir kez daha kaldırıldı. Çünkü çok acı çekiyordu. Karın bölgesinde, ayaklarında ve bileklerindeki ağrılar dayanılacak gibi değildi. Söz yine onun: “Devamlı yanma oluyordu. Cehennem hayatı gibi bir şeydi. Bir türlü iyileşmiyordu. Her gün pansuman yapılıyordu. Bu da bir yıl sürdü. Bileklerimdeki yaralar iyileşiti ama bu kez bacaklarımda yara başladı.”

 

Bununla birlikte günlük yaşamı biraz düzelmeye başladı. Bir çok şeyi tek başına yapabiliyordu. Ne var ki, vücuduna enjekte edilen yüksek dozlu kortizonla ilaçlar nedeniyle anormal kilo aldı, 150kilo barajını bile aştı. Söz yine Lesley’in: “Prednisone (Not: Kortizonlu ilaç) hem en iyi dostum, hem de en büyük düşmanımdı. Bu ilaç sayesinde hayata tutundum ama zararları da o kadar büyük ki…

 

Lesley şimdi haftada yüzlerce hap içiyor ama “Prednisone”u bıraktı. Yaklaşık 80 kilo verdi, “Şimdi aynaya bakınca biraz kendimi tanıyabiliyorum. Uzun süredir böyle bir duygu yaşamamıştım” diyor.

 

Sözü yine ona bırakalım: “Mankenlik günlerimin o güzel silueti yok oldu. Umarm bir gün vücudum yeniden güçlenirse ve param da olursa estetik ameliyatlarla belki eski vücuduma kavuşurum. Ama bugün için ikisi de yok: Ne vücudum güçlü, ne de param var.”