İlber Ortaylı Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

Türkiyenin en değerli isimlerinden biri olan, tarihçi İlber Ortaylı Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

 

 

Türkiyenin en değerli isimlerinden biri olan, tarihçi İlber Ortaylı Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

 

İlber Ortaylı Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

İlber Ortaylı Kimdir? İlber Ortaylı 21 Mayıs 1947 tarihinde Avusturya'nın Bregenz şehrinde Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İki yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etmiştir. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Avusturya Lisesinde tamamlamıştır. 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesinden mezun oldu. 1970 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünü bitirmiştir. 

Viyana Üniversitesi'nde Slav ve Doğu Avrupa dilleri hakkında öğrenim görmüştür. Yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesinde Halil İnalcık ile yapmıştır. 1974 yılında Tanzimat sonrası mahallî idareler başlıklı tezi ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde doktorasını, 1979 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman nüfuzu adlı çalışmasıyla'da aynı Fakültede doçentliğini almıştır. 1982 yılında üniversitelere uygulanan siyasi yaptırımlara tepki olarak görevinden istifa etmiştir. Bu dönemde Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus'ta dersler, seminerler ve konferanslar vermiştir. 1989'da Türkiye'ye dönerek profesörlüğünü kazanmış ve 1989-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin idare tarihi anabilim dalının başkanlığını yapmıştır. 

2002 yılında Galatasaray Üniversitesine, iki yıl sonra ise Bilkent Üniversitesine konuk öğretim üyesi olarak geçmiştir. Şu anda Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Türk Hukuk Tarihi derslerini vermekte ve Galatasaray Üniversitesi senatosu üyesidir. 2005 yılında Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü oldu. Yedi yıl boyunca bu görevde kalmıştır. 2012 yılında ise yaş haddinden emekli olmuş ve görevi Ayasofya Müzesi Müdürü Haluk Dursun'a devretmiştir. 

İlber Ortaylı aynı zamanda Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesidir. 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bakanlık danışmanı olmuştur. 

Tarih Vakfı ve Afet İnan ailesinin iş birliğiyle iki yılda bir verilen Afet İnan Tarih Araştırmaları Ödülü'nün 2004 yılındaki sahipleri İlber Ortaylı'nın da içinde bulunduğu jüri tarafından belirlenmiştir. 2009 yılında ise İzmir Kitap Fuarı'na katılmış, Millî Saraylar Daire Başkanlığının Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlediği Vefatının 150'nci yılında I. Abdülmecit ve dönemi başlıklı uluslararası sempozyumun açılış ve kapanış oturumlarına katılmıştır. 

İlber Ortaylı, ileri seviyede Almanca, Rusça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve Farsça ve iyi seviyede Latince bilmektedir. Katıldığı bir televizyon programında bilgisayar kullanmadığını, başkalarının yanlış bilgilerle biyografisini yazdığını ve bundan büyük rahatsızlık duyduğunu dile getiren Ortaylı, orta seviyede Sırpça, Hırvatça, Boşnakça bildiği iddialarını yalanlamıştır.