Kokmayan Nefes Ve Daha İyi Bir Sağlık İçin Öneri Dil Fırçası!

Dil fırçalamak, “Ayurveda” diye bilinen Hint alternatif tıbbı tarafından öneriliyor. Günümüzde Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’da yygın şekilde ilgi gören bu alternatif tıbbın uygulamaları arasında ağız temizliği için her gün düzenli olarak dil fırçası kullanmanın faydaları şöyle sayılıyor: Ağız ve diş sağlığınızın korunmasına yardım eder. Ağzınız ve dişinizin sağlıklı olması, genel sağlığınızı da olumlu etkiler.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Son dönemde Batı ülkelerinde sosyal medyanın da desteğiyle dil fırçası kullanımı epey arttı. Bunun sonucu eczaneler de dil fırçası satmaya başladı. Elbette uzmanlar da görüş bildirmeye ve dil fırçasının nasıl kullanılacağına ilişkin açıklamalar yapmaya başladılar.

 

En çok ilgi göreni Amerikalı oyuncu ve iş insanı Gwyneth Kate Paltrow’un tavsiyeleri: “Benim günlük alışkanlıklarımla ilgili bir çok soru alıyorum. İşte cevabım: Ben güne bir fırçayla dilimi temizlemek, sonra da bir yağla ağzımı yıkamakla başlıyorum. Siz de öyle yapın. Göreceksiniz ağzınız ne kadar ferahlayacak.”

 

Hint geleneksel tıbbi “Ayurveda”da dil vücudun genel sağlık durumunu yansıtan ayna olarak kabul ediliyor. O nedenle dilin temizlenmesi 6 bin yıldan bu yana bir ritüel olarak kabul ediliyor. Gerçekten de dil fırçası kullanmak, ağızın içini zehirli atıklar ve mikroplardan temizlemek için çok işe yarıyor.

 

Günümüzde dil fırçası veya kazıyıcısı “U” şeklinde üretiliyor. Plastik, bakır, oksitlenmeyen çelikten yapılabiliyor. Aleti dilinize sürttüğünüzde veya dilinizi aletle taradığınızda yüzeyde bazıları kötü kokan bakterileri temizlemiş oluyorsunuz.

 

Peki, diş hekimleri ne diyor?

 

Cevap: Bağırsaklarımızda olduğu gibi ağzımızda da mikro organizmaların oluşturduğu “Mikrobiyot” var. Sindirimin başladığı nokta olduğu için ağızda bakterilerin oluşması doğal. “Mikrobiyot” hem iyi, hem de kötü bakteriler barındırıyor. Kötü bakterilerin bazıları daha saldırgan olabiliyor. Besin artıkları ağızda kalırsa, bu bakterilerin çoğalmasına, ardından asit üretilmesine yol açıyor Bu asitler de dilde bir dizi sorunu tetikleyebiliyor. Dil fırçası bu açıdan ağız-diş sağlığı açısından önemli bir rol oynayabilir.

 

Bir uyarı: Dili, diş fırçasıyla temizlemeyin. Çünkü fırçanın sert kılları dilde iltihaplanmaya neden olabilir.



Etiketler: