Norveç'te Bin Yıl Önce İstanbul'dan Götürülmüş Altın Bizans Sikkesi Bulundu!

Norveç’in güneyindeki Vestre Slidre kasabası yakınlarındaki dağlarda tarihi parça arayan biri detektörüyle Milattan Sonra 960 yılına doğru İstanbul’da basılmış ve Hazreti İsa’yı tasvir eden som altından bir sikke buldu. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden yaklaşık 500 yıl önce basılmış olan altın sikke son derece iyi durumdaydı ve Norveç’te bulunan ilk Bizans parasıydı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Yapılan açıklamada, “Bin yılı aşkın süre önce kaybedilmiş veya düşürülmüş olan bu sikke, aradan geçen zamanla hiç bozulmamış” denildi. Paranın bir yüzünde elinde İncil tutan Hazreti İsa, öbür yüzünde de İmparator 2’nci Basil (solda) ve İmparator 8’inci Konstantin (sağda) bulunuyor. Bu iki imparator kardeşti ve birlikte tahta çıktılar. Bu da altın sikkenin basıldığı İstanbul’dan Norveç’e gelinceye kadar 2 bin 600 kilometre yolculuk yaptığını gösteriyor.

 

Sikkenin iki kardeş imparatorun ortak yönetiminin sonuna doğru, M.S. 977 ile 1025 yılları arasında basıldığı sanılıyor. Sikkede yazılar da bulunuyor. Latince olan bir yazıda “Hükmedenlerin kralı İsa”, Yunanca olan ikinci yazıda ise “Roma imparatorları Basil ve Konstantin” ifadeleri bulunuyor.

 

norvec te bin yil once istanbul dan goturulmus bizans sikkesi bulundu

 

Altın sikkenin daha sonra Norveç Kralı olan 3’üncü Harald (Öbür adı: Harald Hardrada) tarafından getirildiği sanılıyor. Bizans imparatrlarının özel korumalığını yapan “Vareg Muhafızları” birliğinde 10 yıl geçiren Harald, Norveç’e yüklü bir ganimetle dönmüştü.

 

O dönemde bir Bizans imparatoru ölünce muhafızların sarayı yağmalamaları geleneği vardı. Harald’ın İstanbul’da geçirdiği 10 yılda 3 imparator öldü. Yani, Harald’a 3 kez yarayı yağmalama fırsatı çıktı. O da bu ganimetlerle birlikte Norveç’e döndü. Sözkonusu altın sikke, ganimetin bir parçasıydı.