Tayland'ta Filler Terör Estiriyor!

Tayland’da yıllar boyunca nesillerinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalan fillerin sayısı bugün 4 bine ulaştı. Hükümet yetkilileri memun ama halk değil. Çünkü ekinleri sık sık filler tarafından tahrip ediliyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İşte Tayland’ın doğusunda yer alan fillerin doğal koruma alanı Khao Ang Rue Nai çevresinde yaşayanların anlattıkları…

 

Olay ormanın yakınlarındaki bahçenin bitişiğinde meydana geldi. Boonsri Pakdee’nin kocası burada vahşi bir saldırıya uğrayıp hayatını kaybetti. Kadın, 200 metre ötedeki bir palmiyeyi göstererek, “Kocamı burada buldum. Kalbim burada paramparça oldu” diyor.

 

Kadının kocası, Pae Pakdee, evlerinin arkasındaki bir plantasyondan geçiyordu. Birden karşısında “Yellow” adı verilmiş olan 3 metre boyundaki fille karşı karşıya geldi.Hayvan onu bir bohça gibi hortumlarıyla kavrayıp parçaladı ve ağacın gövdesine fırlattı. Ölüm fotoğraflarında, 73 yaşındaki adamın cansız bedeninin paramparça olduğu görülüyor.

 

Filleri kaçırtmak için artık ping-pong topu büyüklüğünde renkli patlayıcılardan başka silah yok. Bu küçücük patlayıcılar Tayland’ın bu bölgesinde keyiflerince dolaşan filleri ürkütmek için tek çare olarak kullanılıyor.

 

Fillerin çoğalmasını sağlamak için alınan önlemler umulmadık sonuçlar doğurdu.

 

Boonsri Pakdee, küçücük köyünde 2010 yılına kadar bir tane bile fil görmemişti. Ancak fil nüfusunu artırmak için yürütülen kampanyalar, özellikle filleri vuranlara 10 yıl hapis cezası getirilmesi, ama buna paralel olarak hayvanların doğal yaşam alanlarının giderek daralması, onları insanlarla neredeyse iç içe yaşamak zorunda bıraktı.

 

Sonuç olarak, koruma ve üremelerini sağlama önlemleri sayesinde vahşi fillerin nüfusu hızla artıyor ama bunun insanlar için ölümcül sonuçları oluyor.

 

Fillerle ilgili pedagojik bir merkezde araştırmacı olan Taan Wannagui anlatıyor: “Filler sizi yakalıyor, bir ağacın gödeşine doğru fırlatıyor, ölüp ölmediğinizi kontrol etmek için bedeninizin astande yürüyor ve hortumlarını kullanıyor. Bazen ölünün bedeniyle sanki oyuncakmış gibi oynuyor.

 

Bir nokta: Filler durduk yerde saldırmıyor. İnsanlar onları kaçırtmak için o küçük ama çok gürültü yapan bombaları fırlattıklarında, çılgına dönüyorlar.

 

Bu bölgede 2018’den bu yana 80 insanın filler tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor. İnsanlar tarafından öldürülen fillerin sayısı ise 100 dolaylarında.