Vitaminler Sağlığımızda Nasıl Bir Rol Oynuyor?

Vitamin, metabolizmamız için hayati önem taşıyan organik moleküldür. Bünyemiz yeterince üretemediği zaman beslenme yoluyla vitamin takviyesi şarttır.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Her birinin işlevi farklı olan toplam 13 tür vitamin bulunuyor. Sayalım:

 

-A vitamini: Suda değil, yağda çözünür. Mantarlarda, bitkilerde ve meyvelerde kırmızı turuncu bir pigment olarak bulunur. Buna “Beta Karoten” denir. Hayvansal besinlerdeki A vitamini ise “Retinol” diye tanımlanır. A vitamini gözleri güçlendirir, hücre gelişiminde, cilt ve mukoza zarlarının, bağışıklık ve üreme sistemlerinin bakımında etkilidir. Bir uyarı: Aşırı dozda alınırsa karaciğer için tehlke oluşturur.

 

-B vitamini: 8 alt grubu vardır: B1, B2, B3, B5, B6,, B8 proteinleri, lipidleri ve karbonhidratları enerjiye dönüştürür. B9 (Folik asit diye de biliniyor) ile B12 ise alyuvarların sentezinde etkili oluyor, ayrıca sinir sistemi için de çok önem taşıyor. B12 ayrıca beynin işleyişi için de gerekli ve sadece hayvansal besinlerde bulunuyor. Vejeteryan bir beslenme rejimi uyguluyorsanız, bakteriler tarafından üretilen takviye bir vitamin almanız gerekiyor

 

-C vitamini: Suda eriyebiliyor veya ısıda çözülebiliyor. Örneğin, pişirme ile yarısı yok oluyor. Antioksidan özelliğe sahip olan C vitamini sebzelerde, meyvelerde, özellikle de narenciye ürünlerinde bol olarak bulunuyor. C vitamininin bitkisel demirin sindirilmesini kolaylaştırdığını da hatırlatalım.

 

-D vitamini: Yağda çözünen bu itamin, vücutta kalsiyum oranını artırıyor, ayrıca kalsiyumun kemiklere yapışmasını da sağlıyor. Bir başka etkisi: Bağışıklık sisteminin reaksiyonlarına katkıda bulunuyor.

 

-E vitamini: Badem, ceviz, fındık gibi kabuklu meyvelerde bulunur. Yaşlanmaktan korur.

 

-K vitamini: Taze sebzelerde bulunur ve kanın pıhtılaşması mekanizmasını düzenler.



Etiketler: