Yeşil Çayın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda yeşil çayın sağlığa faydaları hakkında bilgiler verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda yeşilçayın sağlığa faydaları hakkında bilgiler verdi. Son dönemde yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda yeşil çayın sağlığa faydaları hakkında bilgiler verdi.

 

Kimilerine göre yeşil çay dünyanın en sağlıklı içeceği. Yeşil çay bedene çok faydalı antioksidanlara ve yüksek besin değerine sahiptir. Aslına bakılırsa yeşil çay, hep tükettiğimiz siyah çay ile aynı bitkiden gelmekte. Her iki çay da bitkinin üst ucundaki filiz ve yaprakların toplanmasıyla yapılıyor. Daha detaylı bir işlemden geçen siyah çayın rengi koyulaşıyor ve daha kuvvetli bir aromaya sahip oluyor. Ama lezzet kazanmanın bir bedeli var. Siyah çayın bazı faydalı özellikleri bu işlem sırasında kayboluyor.

 

Dr. Mehmet Öz'e göre yeşil çay yüksek miktarda polifenol, yani çok güçlü antioksidan özellikleri olan kimyasallar içeriyor. C vitamininden bile daha etkili olan polifenol yeşil çay yapraklarında %40 oranında bulunurken siyah çayda bu oran sadece %10.

 

Çinlilerin bin yıllardır  ilaç niyetine içtiği bu faydalı çayın özelliklerine hep birlikte göz atalım.

 

1) Kilo vermede kullanılır

Yeşil çay metabolizmayı hızlandırır. Yeşil çayda bulunan polifenol yağ oksidasyonunu hızlandırır. Ayrıca bedeninizin gıdaları kaloriye çevirme hızını arttırır. Pollifenollerin yanı sıra yeşil çayda kafein bulunur. Kafein bedeninizdeki yağ asitlerini yağ dokularından sökerek onların enerjiye dönüşmesini sağlar. Yeşil çay özellikle karın bölgesindeki yağları hedef alır. Yeşil çayın fiziksel performansı ve enerji tüketimini arttırdığı da bilimsel olarak ispatlanmıştır.

 

2) Beyin fonksiyonlarını arttırır

Yeşil çay kilo vermenin yanı sıra zihninizin daha iyi çalışmasını sağlar. Yeşil çayın içerdiği kafein kahvedeki kadar olmasa bile yeterince fazladır. Bu sayede kahvenin yan etkileri olmadan sizi uyanık tutar. Yeşil çay ayrıca stres seviyesini düşüren bir amino asit içerir. L-teanin adlı bu madde dopamin seviyesini ve beyindeki alfa dalgalarını arttırır. Bilimsel çalışmalar kafein ile L-teanin maddelerinin birbirini tamamladığını bulmuştur. Bu iki maddenin bir araya gelmesi zihinsel fonksiyonları ciddi oranda arttırmaktadır.

 

3) Parkinson ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarına karşı koruma sağlar

Yeşil çayın Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların ilerlemesini geciktirdiği iddia edilmektedir. Missouri Üniversitesinde fareler üzerinde yapılan bir deneyde yeşil çayın beyin hücrelerini koruduğu ve hasarlı hücreleri tamir ettiği görülmüştür. Kısa vadede beyin fonksiyonlarını güçlendiren yeşil çay beyni yaşlılıkta da korumaktadır.

 

4) Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar

Kanser hücrelerin kontrol dışı büyümesiyle oluşan bir hastalıktır. Yeşil çayda bulunan güçlü antioksidanlar kansere karşı koruyucu bir etki oluşturur. Düzenli yeşil çay tüketmenin göğüs kanserini %28, prostat kanserini %48 ve kolon kanserini %57 oranında düşürdüğü bilimsel olarak ispatlanmıştır.

 

5) Tip 2 diyabet riskini azaltır

Diyabet, insülin direnci ve vücudun insülin üretememesi nedeniyle oluşan bir hastalık. Çalışmalar yeşil çayın insülin duyarlılığını arttırdığını ve kan şekerini düşürdüğünü göstermektedir. Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre yeşil çay tüketen kişilerin tip 2 diyabet hastası olma riski %42 daha azdır. Yeşil çay tüketmek glikoz seviyesini düzenleyerek yemek sonrası kan şekerinin yükselmesini yavaşlatmaktadır.

 

6) Kalp rahatsızlığı riskini azaltır

Yeşil çay kalp rahatsızlıklarını oluşturan risk faktörlerini azaltabilir. Bunlar total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserittir. Yeşil çay kanın antioksidan kapasitesini ciddi oranda arttırarak LDL kolesterol partiküllerini oksidasyona karşı korur. Böylece kalp rahatsızlığını oluşturan nedenlerden birine karşı koruma sağlar. Ayrıca yeşil çay tüketenlerin %31 daha az kalp rahatsızlığı riski taşıdığı gözlemlenmiştir.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.