-Bu evrenin bir simülasyon olduğunu mu düşünüyorsunuz?
 

-Bu evrenin hayal gücünüzün bir ürünü olduğunu mu düşünüyorsunuz?
 

-Dünyada sanal bir uygulamadaki gibi oyun oynandığını mı düşünüyorsunuz?

 

akildisi teoriler ve ben

 

Bu gibi teoriler ve düşünceler Gerçek’in tanımı ile uyuşmaz, Gerçek; duyumsanan şey gerçektir ve dolayısı ile duyumsayan da gerçektir.
Bu gibi teoriler ve düşünceler İyi’nin tanımı ile uyuşmaz; İyi; kendi kendine yetendir: Yaşamların devam etmesini sağlayan yeterlilik, enerji, güç ve döngülerin sağlanması durumudur.
Bu gibi teoriler ve düşünceler Güzel’in tanımı ile de uyuşmaz; ihtiyaç duyulan uyumluluk ve gerekli güçte olma durumudur; bu durum var olmaya devam etmek için en az şeye ihtiyaç duyma halini belirtir.

 

Belirttiğim sorular veya belirttiğim soruları ortaya çıkartan teori ve düşüncelerin Sosyoloji, Felsefe, Bilim, Sanat, Din, Siyaset, Sanayi ve Teknoloji çalışma alanlarında karşılığı yoktur  ve belirttiğim çalışma alanlarında karşılığı olmayan teori ve düşünceler yanlıştır veya insanın sanrısıdır.

 

akildisi teoriler ve ben

 

Olan ile olması gereken arasındaki çatışma –ki bu durum geçeğin devinimi ve etkileşimidir-insanın arzusundan, planlarından ve beklentilerinden kaynaklanır ve bu çatışma kişinin canlı ve gerçek olduğunu, duyumsadığını, algıladığını ve uyumsuzluğu bilecek fark edecek bilişte olduğunu göstermektedir. Bu çatışma durumda insan; “Ben Varım” demiş olur ve tepki göstererek kendi isteğini, düşüncesini ve yorumunu ortaya koyuyor demek olur. Bunun tersi durumunda olan ile olması gereken arasındaki uyuşmazlık ile herhangi bir çatışma yaşamayıp rahatsız olmayan kişi ya bu durumu yaratanın kendisidir, ya akışa teslim olmuştur, ya da bu durumlardan haberi olmadığından üzerine düşünmüyordur; bu durum çatışmasızlık olarak bilinir ve kayıtsızlık olarak ifade edilir. Bu çatışmasızlık ve kayıtsızlık durumunda insan; “Ben Yokum” demiş olur ve kendi tepkisinin, isteğini, düşüncesini ve yorumunu ortaya koyamaz demek olur.

 

Ben Varım ile Ben Yokum arasındaki farklılık Gerçek, İyi ve Güzel olan ile ilişkimizi, yorumlarımızı ve yakınlığımızı belirler. Yok ile Var arasındaki farklılık da bilindiği gibi etkinliği olan ile etkinliği olmayan arasındaki farkı belirler.

 

Murat Dal

Sosyoloji ve Felsefe Araştırmacısı-Yazar


YAZARIN DİĞER YAZILARI